Polévka z červené čočky se zelím a klobáskou 1,5 l vody (s bujonem) nebo vývaru Nakrájíme si nadrobno cibuli a oloupaný brambor. Dozlatova osmahneme na másle. Ideálně v hrnci s nepřilnavým povrchem. Poté zalijeme horkým vývarem nebo vodou, v níž jsme rozpustili kvalitní zeleninovou bujonovou kostku. Přivedeme k varu. Vsypeme čočku a necháme asi 10-13 minut vařit. Rozmixujeme ponorným mixérem. Vrátíme na plotýnku. Zelí překrájíme na krátké (1-2 cm dlouhé) kousky. Přidáme ho do polévky, stejně tak i 1/3 nálevu. Přidáme všechno koření a necháme ještě 15 minut provařovat, dokud zelí nebude měkké. Klobásky pokrájejte na centimetr dlouhé válečky a na minimu másla je osmahneme dohněda vedle na pánvičce. Přidáme do hrnce. Pár minut ještě vaříme, dochutíme, aby byla polévka silná a poctivá. Tato polévka je nejlepší proleželá druhý den. Jen klobásky opéct a přidat až před podáváním. Ozdobíme bylinkami. |