Boží milosti 250 g hladké mouky
50 g změklého másla
50 g moučkového cukru
2 žloutky
2 lžíce bílého vína
špetka soli Mouku prosejeme s cukrem, přidáme k ní žloutky, máslo, víno a sůl a vypracujeme těsto. Těsto zpracováváme asi 15 minut, až je dokonale elastické, vláčné a lesklé. Pokud by bylo těsto příliš suché až drobivé, můžeme do něj přilít ještě trochu vína. Následně je alespoň 10 minut vytloukáme o vál nebo válečkem. Dobře vypracované těsto poznáme podle toho, že se v něm začnou tvořit vzduchové bubliny a praská pod rukama. Z těsta uhněteme kouli, zabalíme do potravinářské folie a dáme odležet do ledničky – minimálně na jednu hodinu, lépe na celou noc.
Těsto rozválíme na co nejtenčí placku, pokud to půjde, tak bez podsypávaní moukou. Z těsta vykrajujeme různé tvary – trojúhelníky, obdélníky, kosočtverce. V každém tvaru uděláme uprostřed několik zářezů. Smažíme buď přímo takto celé nebo je díky zářezům různě propleteme.
Smažíme dozlatova ve vysoké vrstvě oleje nebo sádla (v sádle jsou lepší) rozehřátého na 175°C. Necháme okapat na papírovém ručníku a pocukrujeme moučkovým cukrem.
Boží milosti jsou nejlepší čerstvě usmažené, to jsou nejkřehčí. všechny recepty |