Sedlácké hovězí maso - 6 porcí 1 kg hovězí maso (zadní, nebo falešná svíčková) Na sporáku v hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm maso ze všech stran, poté maso vyjmeme a do hrnce vložíme nakrájenou slaninu, celé šalotky, baby mrkev, řapíkatý cele, bylinky a žampióny, restujeme asi 5 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, víno a ještě chvíli restujeme. Pak zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak vložte maso, osolte, opepřete, přiklopte poklicí a vložte cca na 3 hodiny do trouby. Po upečení maso vytáhněte, šalotky dejte stranou a bylinky vyhoďte. Hrnec dejte zpět na sporák uveďte k varu a šťávu zredukujte na cca 300 ml. Maso nakrájejte na kusy. Poté vložte zpět do hrnce spolu se zeleninou a povařte ještě 10 min. |