Vánoční štola

350 g BIO celozrnné hladké špaldové mouky
150 g BIO celozrnné hrubé špaldové mouky
250 g tvarohu
180 g másla
150 g třtinového cukru
100 g pomletých mandlí
vanilkový cukr
citrónová kůra
3 lžičky vinného kamene
2 vejce
syrovátka Amálka
rozinky namočené v rumu
sušené třešně, brusinky, meruňky, švestky
sekané ořechy loupané mandle
kandovaná pomerančová a citrónová kůra máslo na potírání

Na vále smícháme mouku s vinným kamenem a cukrem. Přidáme všechno ostatní, promícháme a vypracujeme těsto. Rukama ho roztlačíme na podlouhlou placku (můžeme si pomoct válečkem). Podélně přeložíme jednu půlku na druhou, přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozpuštěným máslem. Vložíme do vyhřáté trouby (175°C) a pomalu upečeme (cca 45 minut). Během pečení každých 10 minut znovu potřeme rozpuštěným máslem. Upečenou štolu hned po vytažení z trouby naposledy potřeme máslem a hustě posypu vanilkovou syrovátkou. Po vychladnutí můžeme nakrájet a pochutnávat si nebo dobře zabalit a uložit do chladu.

všechny recepty