Vepřová kotleta na badyánu, medu a meruňkách 1 kg vepřové kotlety 1 šálek medu 1 palička česneku 1 lžíce nastrouhaného zázvoru 2–3 feferonky 2 hvězdičky badyánu 3 lžíce sójové omáčky 1 šálek přepuštěného másla 3 lžíce strouhanky šálek hrubě mletých vlašských ořechů 6 čerstvých meruňěk sůl Maso mírně prosolíme. Polovinu medu rozmícháme se sójovou omáčkou, zázvorem, s prolisovaným česnekem a rozdrceným badyánem. Maso vložíme do pekáče vymazaného máslem a potřeme ho medovou směsí, přidáme feferonky, podlijeme vodou. Pekáč přiklopíme a dáme ho do rozehřáté trouby, kde se bude plec pomalu péct při teplotě 150 °C přibližně 1,5 hod. Zhruba po hodině maso otočíme, je-li zapotřebí, ještě mírně podlijeme a přiklopené vrátíme do trouby. Zbylé máslo a med smícháme se strouhankou a ořechy. Když je maso měkké, navršíme na něj ořechovou směs a dáme dopéct společně s překrojenými meruňkami. všechny recepty |