Králičí stehýnko na víně - 5

5 králičích stehýnek
sůl
olivový olej
350 g kořenové zeleniny
80 g cibule
divoké koření
jalovec
cukr
rajčatový protlak
švestková povidla
500 ml silného vývaru
50 ml čerstvé pomerančové šťávy
kůra z jednoho pomeranče
15 g brusinek

Na oleji orestujeme kořenovou zeleninu nakrájenou nahrubo do světle hnědé barvy, posléze přidáme na jemno nakrájenou cibuli a divoké koření s jalovcem v sítku. Vše orestujeme do tmavší, hnědé barvy. Poté přidáme cukr a uděláme karamel. Přidáme protlak a restujeme. Po chvíli restování přidáme trochu povidel a restujeme. Celou tuto směs zalijeme vývarem a přidáme králíka. Povaříme a přidáme pomerančový džus. Udusíme králíka doměkka a vyndáme (trvá zhruba 1 hodinu). Omáčku rozmixujeme a dochutíme podle potřeby solí, cukrem, džusem a povidly. Nakonec propasírujeme přes jemný cedník na králíka.

řapíkové pyré
1 kg brambor
200 g nati z řapíkatého celeru
sůl
50 g másla
50 ml smetany
zelená petrželka

Řapík nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Brambory očistíme a nakrájíme a dáme vařit do osolené vody. Řapík po změknutí rozmixujeme v trošce vývaru. Brambory po uvaření přecedíme a rozmícháme. Řapíkové pyré přidáme do brambor, zamícháme, zjemníme máslem a smetanou – poté dochutíme. Před servírováním do brambor zamícháme čerstvou sekanou petrželku.

zeleninová ratatouille
extra panenský olivový olej
100 g barevných paprik
75 g cukety
75 g lilku
50 g bílé a červené cibule
50 g žampionů
3 stroužky česneku
75 g rajčat
25 g pórku
čerstvý rozmarýn a tymián
sůl

Papriky, cukety, lilek, bílou a červenou cibuli a žampiony nakrájíme na větší kousky. Pánvičku si nahřejeme a nalijeme do ní olivový olej, poté přidáme nakrájenou zeleninu. Mezitím si nakrájíme česnek na plátky, rajčata a pórek na větší kousky a přidáme k orestované zelenině. Nyní do ratatouille dáme sůl, tymián a nasekané lístečky rozmarýnu a promícháme. Nakonec před servírováním ještě pokapeme troškou olivového oleje na provonění.

všechny recepty