Dýňová polévka s kardamonem

1 kg oloupaná a nakrájená dýně na 10 cm kousky
kardamon sušený
koriandr sušený
2 pol. lžíce olivového oleje
2 šalotky
2 stroužky česneku
1–1,5 l kuřecího vývaru
0,2 l kokosového mléka
0,2 l smetana
sůl
pepř

Vložka
2 oloupaná rajčata
1 pol. lžíce opražených dýňových semínek
2 hrstky opraného listového špenátu
máslo
sůl
pepř

Oloupanou dýni nakořeníme kardamonem, koriandrem, pokapeme olivovým olejem a upečeme v předehřáté troubě při teplotě 160 stupňů do měkka! Na olivovým oleji zpěníme pokrájenou šalotku a česnek, přidáme pečenou dýni, lehce orestujeme a přidáme kuřecí vývar. Přivedeme k varu a vaříme 15 minut, rozmixujeme a přidáme kokosové mléko, smetanu a sůl a případně trochu medu. Podáváme vymixované! Jako vložku použijeme zblanšírovaný listový špenát s dýňovým semínkem.

všechny recepty