Vejce Benedikt - 3 porce 6 vajec V hrnci svařte ocet s estragonem na třetinový objem. Přeceďte a dejte stranou. Rozpusťte máslo v mírném varu a oddělte si čisté máslo. V hrnci prošlehejte tři žloutky a postupně přidávejte teplé máslo za neustálého míchání, dokud nedocílíme nadýchané pěny s konzistencí majonézy. Postupně do majonézy přimíchejte svařený ocet s estragonem. Pak holandskou omáčku dochuťte solí a pepřem a francouzskou hořčicí. Přiveďte k varu asi dva litry vody a vmíchejte do ní lžíci octa. Jedno vejce rozklepněte do hrnku. Do promíchané vroucí octové vody nechte sklouznout vejce pomocí lžíce. Povařte dvě minuty, aby žloutek zůstal ještě mírně tekutý, a vyjměte děrovanou naběračkou. Umístěte opečených chleba na talíř, přidejte šunku a nahoru umístěte vejce. Přelijte vejce holandskou omáčkou a podávejte. |