Lehce zauzený losos s květákovým nákypem, pečeným chřestem a omáčka z pečených červených paprik - 4 porce

Nákyp
600 g lososa s kůží
125 ml 33% smetany + 50 ml na omáčku
2 vejce
400 g květáku
200 g zeleného chřestu
3 červené papriky
1 cibule
máslo
chilli papričky
sůl
bílý pepř
muškátový květ
strouhanka (na vysypání)

Květák vaříme 8 minut v osolené vodě. Nakrájíme jej a vložíme do strouhankou vysypané nádoby. Chřest oloupeme, spaříme v osolené vodě a prudce zchladíme v ledové vodě. Spodní část chřestu nakrájíme a přidáme ke květáku. Vejce rozšleháme se smetanou, osolíme, opepříme a přidáme muškátový květ. Touto směsí zalijeme květák s chřestem a pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C 45 minut.

Pečený chřest

Horní část spařeného chřestu opečeme na přepuštěném másle, osolíme a opepříme.

Omáčka

Papriky v celku pečeme v horkovzdušné troubě při teplotě 180 °C 35 minut. Po upečení papriky ihned vložíme do igelitového sáčku, aby se zapařily a šli lépe loupat. Papriky oloupeme, nakrájíme na kostičky a opečeme na cibulovém základu s čili papričkami. Podlijeme vývarem, osolíme a podusíme. Na závěr procedíme a zjemníme smetanou.

Losos

Lososa očistíme a sundáme kůži. Kůži očistíme od šupin, opláchneme a osušíme. Vložíme na plech s pečícím papírem a dáme sušit do horkovzdušné trouby při teplotě 130 °C na 30 minut.Vysušenou kůží dekorujeme pokrm. Lososa vyudíme v udírně studeným kouřem, osolíme a opečeme na grilu.

všechny recepty