Banánek z odpalovaného těsta plněný jemným pomerančovým krémem.

Banánky pečeme při teplotě 180 stupňů.

40 porcí

Odpalované těsto

250 g másla
1/2 lžičky cukru
1/2 lžičky soli
340 g hladké mouky
10-12 vajec, podle velikosti
430 ml vody

Vodu, máslo, cukr a sůl dáme do hrnce a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít najednou nasypeme všechnu mouku a vařečkou mícháme. tzv. odpalujeme.

Odpalujeme tak dlouho, dokud na dně hrnce nemáme bíly povlak. Směs dáme do mixéru a postupně přimícháme vejce. Mícháme na nižší rychlost. Počet vajec záleží na velikosti, takže vejce přidáváme postupně. Těsto nesmí být řidké, ale ani příliš husté. Na plech dáme šablonu. Směs dáme do cukrářského sáčku a stříkáme pruhy o velikosti 10 cm a šířce asi 2 cm. Vložíme do trouby a pečeme asi 20 minut.

Mezitím si připravíme krém.

Krém

2 l mléka
40 žloutků
400 g krupicového cukru
200 g pudinkového prášku
1/2 čajové lžíce soli
kůra z 5 pomerančů

Mléko, sůl a kůru dám do hrnce a přivedeme k varu. Mezitím si v míse smícháma žloutky a cukr. Jakmile nasypeme cukr k žloutkům, je potřeba směs ihned promíchat, neboť by došlo k nežádoucí chemické reakci. Poté přimícháme pudinkový prášek. Do mísy nalijeme menší množství vařícího mléka a metlou promícháme. Poté přimícháme zbývající mléko. Vrátíme na plamen a vaříme do zhoustnutí. Dáme do mísy a přikryjeme folií. Ta musí být přímo na krému, aby se nesrážela voda. Necháme vychladnout.

Krém dáme do cukrářského sáčku se špičkou velikosti 5 a ze spodní strany banánky na třikrát plníme krémem.

Další recepty Celý díl