Maso

Domácí hamburger s plísňovým máslem

Hamburger s petrželkovým máslem s česnekem

4 porce

Hamburger

500 g mletého hovězího masa
2 lžičky soli
1 lžička drceného pepře
4 plátky plísňového másla

Mleté maso smícháme se solí a pepřem (příliš nehněteme) a rozdělíme na 4 stejně velké porce, které jemně vytvarujeme do podoby stejně velikých karbanátků, silných 2,5 cm. Lze připravit den předem a uchovat přikryté fólií v lednici.

Grilování:

Grilujeme po každé straně nad horkým uhlím 3 minuty pro krvavé hamburgery, 4 minuty pro středně propečené a 5 minut pro dobře propečené maso.

Housky položíme řeznou stranou na gril a 1 minutu je prohřejeme.

Petrželkové máslo

250 g změklého másla
1 hrst nasekané zelené petrželky
1 lžička soli
2 lžičky pepře

Do másla vmícháme všechny ostatní ingredience. Dáme na fólii nebo alobal, zabalíme do tvaru válce o průměru cca 4cm a necháme v ledničce ztuhnout. Poté krájíme plátky a dáváme na právě dogrilované maso, aby se začalo máslo pomalu rozpouštět a tím maso dochucovat.

Salsa z letních rajčat

2 lžíce olivového oleje
1 limetka
2 lžíce koriandru
1 stroužek česneku
6 rajčat
1 červená cibule
1 chilli paprička
1 lžíce bazalky
sůl

Rajčata zbavíme středů se semínky, červenou cibuli oloupeme, chilli papričku rozpůlíme a vykrojíme semeník, jarní cibulku očistíme.

Vše nakrájíme na kostičky a smícháme. Přidáme prolisovaný česnek, nasekanou bazalku, nasekaný koriandr, špetku soli a pepř, šťávu z limetky a olivový olej. Rajčatovou salsu zlehka promícháme.

Žitný chléb

700 g hladké pšeničné mouky
175 g chlebové žitné mouky
13 g kvasu (chlebová kultura)
35 g kvasnic
600 ml vody
1 lžíce kmínu
1 lžíce soli

Kvásek:

Kvasnice nasypeme do 1/3 vlažné vody a necháme 5 minut stát. Pak promícháme, aby se kvasnice rozpustily. Přidáme trochu mouky a vypracujeme řídké těstíčko, které necháme tak 10 až 20 minut nakynout.

Těsto:

Mouku promícháme se solí a přidáme zbytek ingrediencí a kvásek. Vypracujeme vláčné těsto a necháme kynout asi 1 a 1/2 hodiny, dokud těsto nezdvojnásobí objem. Vytvoříme bochánky, které necháme cca 30 minut kynout (můžeme použít speciální ošatky). Z ošatek těsto vyklopíme na plechy a pečeme ve vyhřáté troubě s miskou vody 10 minut na 100 °C. Poté vodu vyjmeme, troubu přepneme na 200 °C a pečeme dalších cca 25 minut. Po vytažení chleba potřeme vodou a necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl