Slovenské pirohy s bryndzou
4-6
Těsto
0,5 kg polohrubé mouky
0,5 kg hrubé mouky
3-4 vejce
0,2 l vody
sůl
hladká mouka na vyválení (podsyp)
Ze surovin vytvoříme těsto, necháme odpočinout.
Náplň
0,5 kg bryndzy
mladá červená paprika
1 větší uvařená brambora
1 cibule
0,5 kg anglické slaniny
0,5 kg zakysané smetany
Bryndzu, červenou papriku (koření), nastrouhaný brambor, vše promícháme. Těsto vyválíme na plátu a začneme vykrajovat kolečka. Ta naplníme předem nachystanou náplní a vložíme do vroucí osolené a omaštěné vody. Váříme cca 10 minut, než vyplavou na povrch. Pak si nakrájíme cibulku na menší kostičky, vložíme na pánev a orestujeme, přidáme anglickou slaninu (kostičky). Stále restujeme, než bude hnědá cibulka. Pirohy dáme na talíř, posypeme orestovanou cibulkou a slaninou a zdobíme zakysanou smetanou.