Krémové houbové cappuccino

lžička oleje
50 g máslo
75 g slanina uzená
275 g jemně nakrájená šalotka (2 velké šalotky)
15 g česnek jemně nakrájený (3 stroužky)
700 g žampiony
200 ml suché bílé víno
800 g kuřecí vývar
3 bobkové listy
8 větviček tymiánu
200 ml smetana
sůlpepř

V kastrolu zahřej máslo a olej a přidej nakrájenou slaninu. Restuj 10 minut na mírném plameni. Vyndej slaninu a nech stranou na ozdobu. Na výpeku opeč šalotku. Když začne karamelizovat , přidejte česnek, žampiony, bobkový list a lístky tymiánu /bez větvičky/ a zvětšete plamen. Restujte, dokud nebudou žampiony zlatavé. Zastříkněte vínem a nechte skoro všechno odpařit. Přidejte vývar, přiveďte k varu a vařte 15 minut. Po 15 min přidejte smetanu a vařte na mírném ohni dalších 10 minut. Rozmixujte do hladka a propasírujte přes jemný cedník. Jiná možnost je nechat polévku projít přes odšťavňovač a to dvakrát po sobě i s tím, co se odstředilo poprvé a po druhé už jen sbíráte tekutinu. Ohřejte a dochuťte, pokud je potřeba, a podávejte v šálku na cappuccino.

Další recepty Celý díl