Snídaně na vidličku
1 veku, bagetu, housky nebo toustový chléb
6 velkých vajec
1 lžíci dijonské hořčice
200 ml plnotučného mléka nebo 12% smetany
150 g plátků šunky nebo uzeného
150 g strouhaného nebo na plátky nakrájeného sýra
sůl a pepř na dochucení
3 menší rajčata
Troubu předehřejte na 180 stupňů. Dno pekáče nebo remosky vyložte opečenými plátky pečiva. Případné mezery vyplňte drobnějšími kousky pečiva, aby vznikla co nejsouvislejší vrstva. Tu pak poklaďte plátky uzeniny. Vejce ušlehejte se solí, mlékem, pepřem a hořčicí a směsí přelijte pečivo. Posypte strouhaným sýrem nebo poklaďte plátky sýra. Máte-li menší zapékací nádobu, klidně vrstvy zopakujte. Na povrch naklaďte plátky rajčat a zapékejte v troubě nebo remosce asi dvacet minut, dokud vajíčka nezpevní.