Staročeské lívance s lesním ovocem

Lívancové těsto

250 g hladké mouky
25 g droždí
1 vejce
300 ml mléka
20 g vanilkového cukru
50 g plátkovaných mandlí
špetka soli
olej na smažení

Ovocná směs

400 g čerstvého nebo mraženého lesního ovoce
50 g cukr krupice
2 dcl šlehačky ke šlehání
1 kávová lžička mleté skořice

Droždí pokojové teploty dáme do mísy a protřeme s cukrem, jakmile zřídne, přidáme teplé mléko (max. 70°C), mouku, vejce, sůl, vanilkový cukr, plátky mandlí a vypracujeme těsto, které necháme v nádobě přikryté utěrkou asi půl hodiny kynout. Na lívanečníku pečeme na oleji lívance dozlatova z obou stran. Šlehačku ušleháme spolu se skořicí. Lesní ovoce prohřejeme v rendlíku s cukrem a prokládáme jím hotové lívance, zdobíme skořicovou šlehačkou, můžeme ozdobit meduňkou či mátou.

Další recepty Celý díl