Sýrové špecle se špekem (Käsespätzle)

25 ml mléka
500 g hrubé mouky
5 vajec
muškátový oříšek nastrouhaný na jemno
300 g kvalitního tvrdého sýra (tzv. horský)
2 cibule
2 polévkové lžíce sádla
1 stroužek česneku
sůl
olej
pepř
mletá paprika
špek (nejlépe tyrolský)

Z mouky, vajec, mléka, soli a muškátového oříšku vypracujeme s pomocí kuchyňského robotu a následně i hnětením tuhé těsto. Z těsta pomocí struhadla na noky tvarujeme špecle, které dáme vařit asi na 1,5 minuty do vroucí osolené vody. Často mícháme do doby, než nám vyplavou kousky na povrch. Hotové špecle vyjmeme a necháme dobře okapat a oschnout. Rozpálíme pánev a rozpustíme 2 polévkové lžíce sádla a na nich opečeme pokrájený špek, Přidáme špecle, nastrouhaný horský sýr a dále smažíme, dokud se sýr dobře neroztaví. Noky přelijeme 1 naběračkou vroucí vody, krátce promícháme. Na ozdobu a dochucení si připravíme tenké kroužky cibule. Poprášíme ji moukou a mletou paprikou, osmažíme dozlatova na oleji (nebo i sádle). Osmaženou cibulku vysušíme na papírových kuchyňských utěrkách a dozdobíme jí připravené sýrové špecle. Servírujeme posypané česnekem a pepřem rovnou na pánvi.

Další recepty Celý díl