Šípkový sirup

1 kg čerstvých šípků
1,5 litru vody
1,5 kg cukru
pomerančová šťáva z 1 pomeranče
citronová šťáva z 1 citronu
5 lžic medu

Šípky pořádně omyjeme. Rozmixujeme, rozklepeme, rozřežeme - zkrátka nějak narušíme strukturu, stačí nahrubo. Zalijeme vodou a necháme v ledničce 24 hodin louhovat. Druhý den přelijeme všechno do nerezového hrnce a zahřejeme. Nesmí se to vařit, aby se nezlikvidovaly všechny dobré látky z šípku. Uděláme z toho takový horký čaj. Pořádně přecedíme - přes hodně jemné sítko, nebo ještě lépe přes plátýnko. Vmícháme cukr - množství podle množství tekutiny v poměru 1:1 (nikdy nezůstane přesně 1,5 l, jako jsme použili vody, takže je to vždycky individuální). Vmícháme šťávu z citrusů a med, pořádně rozmícháme, až se všechno rozpustí, necháme vystydnout a přelijeme do nádoby s víčkem. Doporučeno skladovat v ledničce. Používat buď do vody jako sirup nebo na slazení čaje - hlavně v tomto období, kdy hrozí nemoci.

Další recepty Celý díl