Honzovy buchty s povidly

500 g hladké mouky
250 ml vlažného mléka
100 g moučkového cukru + další na posypáni
1 kostka čerstvého droždí
100 ml rozpuštěného másla
2 žloutky
špetka soli
400 g povidla

Do prosáté mouky udělejte důlek a vlijte trochu vlažného mléka, přidejte špetku cukru a rozdrobené droždí. Na teplém místě nechte vzejit kvásek (trvá to asi 15 minut). Pote přidejte zbylé ingredience kromě povidel a vypracujte hladké nelepivé těsto. Nechte jej asi hodinu zakryté čistou utěrkou kynout. V průběhu kynuti těsto dvakrát propracujte. Troubu rozehřejte na 175°C. Z těsta utvořte kuličky a vyskládejte je na pracovní plochu, pak každou roztáhněte na placičku o trochu menši než dlaň, naplňte lžičkou povidel a zabalte (těsto dobře přimáčkněte k sobě). Buchtičky skládejte do máslem vymazaného pekáčku vedle sebe spojem dolů a nechte ještě 10 minut kynout. Pak je ze všech stran přetřete pomocí mašlovačky rozehřátým máslem a dejte péct na 20–25 minut. Ihned po vytažení z trouby je potřete máslem a pocukrujte.

Další recepty Celý díl