Polévky

Pastinákový krém se zastřeným křepelčím vejcem a chipsem z tyrolské slaniny

pastináky (podle velikosti, na 4-5 porcí polévky lze až 1 kg)
muškátový oříšek
sladká smetana na zjemnění
sůl
1-2 křepelčí vejce
tyrolská slanina (1 plátek na porci polévky)
lanýžový olej (z bílého lanýže)
výhonky řeřichy
výhonky hořčice

Očištěné pastináky nakrájíme na kostičky a uvaříme ve vodě do měkka. Vodu osolíme. Poté rozmixujeme a propasírujeme. Dochutíme muškátovým oříškem, můžeme přidat smetanu pro zjemnění. Polévka není příliš výrazná, proto doplníme například křepelčím vejcem (rozklepnuté vejce vložíme do vařící vody a krátce povaříme, opatrně vkládáme do vody) a chipsem z tyrolské slaniny, přidáme výhonky řeřichy a hořčice, poléváme lanýžovým olejem.

Chips z tyrolské slaniny

Nakrájenou tyrolskou slaninu vložíme na pečící papír. Druhým pečícím papírem zakryjeme a zatížíme. Vložíme do trouby a hodinu sušíme na minimum (ideálně na 50 stupňů).

Další recepty Celý díl