Moučníky a cukroví
Creme caramel
200 g jemného krystalového cukru
4−5 lžic vody
350 ml mléka
200 ml šlehačky 33%
1 tobolka čerstvé vanilky
4 vejce
2 žloutky
V kastrůlku rozpustíme cukr ve vodě a připravíme karamel (nesmí být příliš tmavý, byl by hořký), který ihned nalijeme do misek. Mléko, šlehačku, obsah vanilkového lusku smícháme společně s vejci a žloutky. Nalijeme do misek na karamel. Zakryjeme alobalem a vložíme do pekáče s vodou tak, aby téměř celá miska byla potopená. Vložíme do trouby vyhřáté na 170°C a pečeme 45 minut. Poté vyjmeme a necháme dobře vychladit. Po vychladnutí obkroužíme nožíkem hmotu od kraje misky a vyklopíme na talíř.