Těstoviny

Domácí tagliatelle, carbonare

Tagliatelle

500 g mouky semolina
5 vajec

Carbonare

100 g pancetty, libové slaniny
100 g parmazánu
3 velká vejce
2 stroužky česneku, oloupané
50 g másla
sůl a čerstvě mletý černý pepř

Do velkého hrnce dejte vařit vodu na těstoviny. Slaninu nakrájejte najemno, sýry nastrouhejte. Vejce prošlehejte vidličkou v misce, osolte a opepřete. Vsypte do vařící vody lžičku soli, a jakmile se tekutina začne znovu vařit, vložte do ní těstoviny. Povařte je tak, aby zůstaly pevné na skus (al dente). Česnek trochu zmáčkněte plochou stranou nože, aby se uvolnily silice. Zatímco se vaří těstoviny, rozpusťte na velké silnostěnné pánvi máslo a vsypte do něj kostičky slaniny i stroužky česneku. Na středním ohni je smažte zhruba pět minut. Jakmile těstoviny dosáhnou správné konzistence, tak je vyjměte a přihoďte na pánev. K vejcím v misce zašlehejte většinu sýra. Pánev s těstovinami odstavte a přilijte k nim vajíčka se sýrem. Těstoviny promíchávejte a zdvihejte tak, aby se co nejíp obalily vaječnou směsí, ta se díky teplu sálajícímu z těstovin zpevní, ale nezačne se srážet. Přidejte pár lžic husté tekutiny, v níž se vařily těstoviny.

Další recepty Celý díl