Maso

Svíčková na smetaně, špekové knedlíky

hovězí maso (falešná svíčková, plec nebo kýta, pravá svíčková)
100 g špek na špikování
300 g mrkev
150 g celer
300 g petržel
200 g cibule
cukr
hořčice
ocet
citron
hladká mouka
2 listy bobkového listu
3 kuličky nového koření
sůl
10 kuliček celého pepře
olej
mléko
smetana

Na rozpáleném oleji si orestujeme kousky slaniny a kořenové zeleniny. Následně přidáme cibuli, bobkový list, celý pepř, nové koření a restujeme do měkka. Přidáme cukr, který necháme lehce zkaramelizovat. Poté přidáme hořčici, plátky citronu a vše zakápneme octem, následně podlijme vodou nebo vývarem. Maso si podél vláken našpikujeme slaninou, osolíme, opepříme a opečeme na rozehřátém oleji. Potom přidáme do základu na omáčku a dusíme do měkka. Měkké maso vyjmeme, omáčku zahustíme jíškou, přidáme mléko, dochutíme octem, cukrem a solí. Provaříme po dobu nejméně 20 minut a ke konci vaření zjemníme smetanou. Podáváme se špekovým knedlíkem, brusinkami a citronem.

Špekové knedlíky

Slaninu si nakrájíme na malé kostičky, rozškvaříme a orestujeme na ní cibulku do zlatova. Rohlíky nebo jiné bílé pečivo pokrájíme na kostičky a opečeme v troubě do zlatova. Z mléka a mouky si připravíme hustší těstíčko. Všechny suroviny spolu promícháme, dochutíme solí, pepřem a petrželkou. Tvarujeme knedlíky, které vaříme ve vroucí osolené vodě.

Další recepty Celý díl