14 porcí

Korpus

8 bílků
500 g cukru krupice
4 čajové lžičky kukuřičného škrobu (maizena)
2 čajové lžičky bílého vinného octa
½ čajové lžičky vanilkového aroma

Zdobení

500 ml smetany ke šlehání (nebo mascarpone nebo creme fraiche)
500 g jahod
3 lžíce cukru krupice

Zapneme si troubu na 180C. Předehřejeme ji. Na plech položíme pečicí papír a dle dortové formy o průměru 25 cm narýsujeme uprostřed plechu kruh. Z bílků ušleháme sníh, jakmile tvoří špičky, vmícháme po lžících postupně cukr. Šleháme do chvíle, kdy je sníh tuhý a tvoří stojící tuhé špičky. Kápneme ocet, vanilkové aroma, posypeme kukuřičným škrobem a kovovou lžící opatrně lehce promícháme. Hmotu navršíme na plech na narýsovaný kruh. Dáme do trouby, hned snížíme na 120C. Pečeme 1 hodinu. Vyjmeme z trouby a necháme vychladnout. Po vychladnutí korpus sejmeme z pečicího papíru, dáme ho na podnos. Zdobíme šlehačkou (nebo krémem z mascarpone či z creme fraiche). Zalijeme jahodovým rozvarem.

Jahodový rozvar

Jahody očistíme, nakrájíme na větší kusy, dáme na pánev. Přidáme cukr a vaříme jen cca 5 minut za stálého míchání. Vzniklou hmotu necháme vychladnout.

Další recepty Celý díl