Zapečený lilek s mozzarellou a parmezánem
1 kg lilku
hladká mouka
rostlinný olej
40 g čerstvě nastrouhaného parmezánu
400 g mozzarelly
sůl
čerstvý pepř
Rajčatová omáčka:
5 lžic olivového oleje
200 g najemno nakrájené cibule
3 stroužky česneku
450 g čerstvých rajčat v plechovce
sůl
čerstvý pepř
čerstvá bazalka
čerstvá petrželka
Omyté lilky nakrájíme na 1 cm hrubá kolečka. Posolíme a necháme odležet. Na rozehřátém oleji zpěníme cibulku. Přidáme česnek a rajčata, osolíme, opepříme a přidáme čerstvou bazalku a petrželku. Vaříme 20 minut a následně vše propasírujeme nebo rozmixujeme. Lilek osušíme a lehce obalíme v mouce, poté osmažíme na nahřátém oleji doměkka. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. Na dno zapékací mísy přidáme tomatovou omáčku, přikryjeme ji lilkem, osolíme, opepříme, zasypeme troškou parmezánu a vrstvu zakončíme mozzarellou. Tímto způsobem vytvoříme 2-3 vrstvy. Poslední vrstvu zalijeme tomatovou omáčkou a posypeme parmezánem. Pečeme po dobu 45 minut.