Různé
Kuťa (polsky „kutia”)
1 šálek pšeničných zrn
1 hrnek máku
1/2 šálku krystalového cukru (nebo podle chuti)
3 lžíce Amaretto likéru nebo několik kapek mandlového extraktu
4 lžíce medu (zahřátý, dobře rozpuštěný)
5 g rozinek
5 g mandlí (nasekat nadrobno)
1/2 šálku sladké smetany
Pšenici omyjeme, očistíme, zalijeme vařící vodou a necháme takto přes noc. Další den směs vaříme, scedíme vodu, znovu zalijeme čistou vodou a vaříme do měkka (3-4 hodiny). Opět scedíme, oloupeme zbytkovou tvrdou slupku. Mák opláchneme, povaříme, scedíme a najemno pomeleme v kuchyňském robotu. Všechny ingredience promícháme, vložíme na několik hodin do chladničky. Podáváme se smetanou v samostatném džbánu.