Žampiónová krémová omáčka
10 malých žampiónů, 1 mrkev, 2 šalotky, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 1 hrnek drůbežího vývaru, 1 kelímek smetany, (můžeme nahradit 2 tavenými sýry), sůl, pepř, 1 lžíce citrónové šťávy, 2 lžíce nasekané petrželky, pažitky, celeru nebo bazalky
Mrkev a žampióny oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Na rozehřátém másle opečeme najemno nakrájenou šalotku, přidáme mrkev a žampióny a dusíme asi 3 minuty. Zaprášíme moukou, krátce osmahneme, zalijeme vývarem a za stálého míchání uvedeme do varu a necháme 10 minut mírně vařit. Přidáme smetanu a ještě krátce povaříme. Omáčku dochutíme solí, pepřem a citrónovou šťávou. Přimícháme pokrájenou petržel nebo pažitku, celer či bazalky. (Pokud smetanu nahradíme sýrem, necháme jej rozpustit ve vývaru. Dlouho nevaříme.)