Ryby a mořské plody

Tataráček z lososa se sázeným křepelčím vejcem

4 porce

Tataráček

200 g losos čerstvý
200 g losos uzený
20 g šalotka
1 moka lžička francouzské medové hořčice
1 lžíce panenský olivový olej
1 moka lžička kapary
4 křepelčí vejce
mořská sůl
kopr
rukola salát

Čerstvého i uzeného lososa nakrájíme na drobné kostičky. Šalotku pokrájíme na velmi malé kostičky, kopr a kapary posekáme na jemno. Lososa, šalotku, kopr, kapary smícháme dohromady, přidáme olivový olej a medovou hořčici, ochutíme mořskou solí a všechno společně dobře promícháme. Křepelčí vejce rozklepneme na rozpálenou pánev s nepřilnavým povrchem lehce potřenou olivovým olejem a pečeme cca 3 minuty. Tataráček servírujeme na lístcích rukoly, ozdobené křepelčím vejcem a pokapané panenským olivovým olejem.

Grisiny

2 lžičky sušeného droždí
125 ml vlažná voda
1 lžička sladový extrakt
250 g italská hladká mouka na pizzu
1 lžička mořská sůl
2 lžíce panenský olivový olej 1 lžíce
2 lžíce semolínová mouka

Droždí nasypte do 125 ml vody v misce. Nechte 5 minut stát, pak přidejte sladový extrakt a mícháním droždí rozpusťte. Ve velké míse smíchejte mouku se solí. Do středu udělejte důlek a přilijte ve vodě rozpuštěné droždí a olivový olej. Dřevěnou vařečkou přimíchejte ze stran mouku a podle potřeby přilijte vodu, aby vzniklo pevné lepkavé těsto. Těsto vyklopte na dobře pomoučněný vál. Hněťte asi 10 minut,dokud nevypracujete hladké a pružné těsto. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout. Pak těsto hněťte dalších 10 minut. Těsto vytvarujte do obdélníku cca 30x20cm, silného 1,5 cm. Zakryjte utěrkou a nechte 10 minut odpočinout Na tence vymazaný plech nasypeme semolínovou mouku. Obdélník nakrájejte podélně na čtyři stejné kousky, pak každý kus nakrájejte na 10 proužků. Každý proužek natáhněte na délku 25 cm. Proužky potřete rozšlehaným vejcem s vodou a posypte sezamovým semínkem. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů asi 15 až 20 minut. Dejte na plech s mřížkou a nechte vychladnout.

Další recepty Celý díl