Maso

Vepřové medailonky s žampionovou omáčkou a sýrové spätzle se smaženou cibulkou

Spätzle

400 g hladké mouky
4 vejce
sůl
120 ml mléka
100 g nastrouhaného sýra (ementál)
muškátový oříšek

Do mléka přidáme vejce, sůl a muškátový oříšek. Rozmícháme a zapracujeme mouku a najemno nastrouhaný ementál. Vzniklé těsto propasírujeme za pomocí sítka (anebo sítka na halušky) a vaříme ve vroucí osolené vodě. Hotové spätzle orestujeme na pánvi s trochou másla, ke konci přidáme nadrobno nasekanou petržel.

Medailonky s omáčkou

máslo na orestování
čerstvá petrželka
vepřová panenka
žampiony
bílé víno
smetana
máslo
sůl
pepř
cibule
hladká mouka

Z vepřové panenky si ukrojíme medailonky, osolíme, opepříme a zprudka opečeme na pánvi. Následně vložíme do předehřáté trouby na 160 stupňů, dopečeme do měkka. Žampiony si orestujeme na pánvi, následně osolíme, opepříme a zalijeme bílým vínem a dusíme do měkka. Přidáme smetanu, dochutíme dle potřeby, ke konci zjemníme máslem. Cibulku si nakrájíme na tenká kolečka, obalíme v mouce a smažíme do zlatova. Zbytek žampionu si nakrájíme na plátky, opečeme na másle. Použijeme jako ozdobu na vepřové medailonky. Na talíř klademe spätzle, vepřové medailonky s orestovanými žampiony, podlijeme omáčkou ze žampionů a spätzle dozdobíme smaženou cibulkou.

Další recepty Celý díl