Bob čorba – fazolová polévka
1,5 hrnku suchých fazolí
2,5 litru vody
250 -300g uzeného masa /nejlepší je koleno/
100-150g domácí klobásy
2 kousky sušených rajčat
1 střední mrkev
2 brambory
1 cibule
loupaná rajčata celá nebo drcená
mořská sůl
mletá sladká červená paprika
celý pepř
džodžen – máta horská sušená nebo čerstvá
slunečnicový olej
Fazole na několik hodin namočíme, aby nabobtnaly.
Dáme do hrnce, přidáme nakrájené uzené maso, celý pepř,
sušená rajčata, zalijeme horkou vodou a dáme pomalu vařit.
Dosolíme před dokončením, protože uzené maso je dostatečně slané.
Očištěnou mrkev, brambory a klobásu nakrájíme na kostky a až je fazole
i maso skoro měkké, přidáme do polévky. Přidáme pokrájená loupaná rajčata.
Na troše slunečnicového oleje opečeme nadrobno nakrájenou cibulku
a mimo plamen orestujeme mletou červenou papriku, aby nezhořkla,
přidáme do polévky. Ochutíme džodženem – mátou.
Na talíři dozdobíme najemno nasekaným džodženem a zelenou petrželkou.
Podáváme s bílým chlebem.