Krémová polévka z Jeruzalémských artyčoků
250g jeruzalémských artyčoků (topinambur, židovské brambory)
2 šalotky
1 stroužek česneku
1 snítka tymiánů
1 pl lžička hladké mouky
150 ml mléka
100 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
1 hřebenatka
1 dcl šťávy z červené řepy
5 g másla
sůl a čerstvě namletý pepř
Na másle si zprudka orestujeme šalotku česnek a tymián cca 3-5 minut, dokud nám šalotka nezesklovatí. Poté přidáme očištěný a nakrájený topinambur. Zlehka orestujeme a zaprášíme hladkou moukou, přidáme kuřecí nebo zeleninový vývar a mléko. Necháme vařit tak dlouho, dokud topinambur není měkký, trvá to asi 15 min. Poté ručním mixerem vše důkladně rozmixujeme do hladkého krému. Přepasírujeme přes sítko, dochutíme solí a čerstvě namletým pepřem.
Hřebenatky (svatojakubské mušle) necháme marinovat kolem 5 minut ve šťávě z červené řepy. Osolíme, opepříme a poté na rozpálené pánvi orestujeme zprudka z obou stran při konci vložíme kousek másla česnek a tymián.