Maso

Sedlácké hovězí maso

6 porcí

1 kg hovězí maso (zadní, nebo falešná svíčková)
1 dcl olivového oleje
100 g anglické slaniny
350 g baby šalotky
100 g baby karotky
1 řapíkatý celer
250 g žampiónu
bylinky (tymián, bobkový list, petržel)
100 g rajčatový protlak
750 ml červeného vína
600 ml hovězího vývaru
sůl, pepř

Na sporáku v hrnci rozehřejeme olej a orestujeme na něm maso ze všech stran, poté maso vyjmeme a do hrnce vložíme nakrájenou slaninu, celé šalotky, baby mrkev, řapíkatý cele, bylinky a žampióny, restujeme asi 5 minut. Poté přidáme rajčatový protlak, víno a ještě chvíli restujeme. Pak zalijeme vývarem a přivedeme k varu. Pak vložte maso, osolte, opepřete, přiklopte poklicí a vložte cca na 3 hodiny do trouby. Po upečení maso vytáhněte, šalotky dejte stranou a bylinky vyhoďte. Hrnec dejte zpět na sporák uveďte k varu a šťávu zredukujte na cca 300 ml. Maso nakrájejte na kusy. Poté vložte zpět do hrnce spolu se zeleninou a povařte ještě 10 min.

Další recepty Celý díl