Moučníky a cukroví

Zázvorovo-datlový koláč

200g vypeckovaných sušených datlí
200g másla
300g tmavého přírodního krupicového cukru
2 vejce
50g čerstvého zázvoru, nastrouhaného
kůra z jednoho citronu
200g hladké mouky
1 lžíce prášku do pečiva
2 jablka
50g bílé čokolády

Troubu předehřát na 140 stupňů. Koláčovou formu o průměru 20cm vymazat máslem a vyložit pečicím papírem. Datle v misce přelít vařící vodou. Máslo rozpusit na mírném plameni a vsypat do něj cukr. Nechte trochu vychladnout. Vejce ušlehat s máslem, zázvorem a citronovou kůrou. Scedit vodu z datlí a nadrobno nasekat. Vsypat k máslu a dobře promíchat. Přidat mouku i jablko a těsto přelít do připravené formy. Tu postavit ještě na plech a péct asi hodinu a čtvrt, až koláč vyběhne. Čokoládu nalámat do misky a rozehřát ji ve vodní lázni. Koláč vyklopit z formy, sejmout papír, o­zdobně pocákat bílou čokoládou.

Další recepty Celý díl