Francouzský meruňkový koláč

Těsto:
340 g hladké mouky
špetka soli
150 g másla pokojové teploty
90 g cukur moučky
vanilkový extrakt/esence/mletá vanilka
máslo na vymazání formy
pečící papír
fazole na zatížení

Frangipani náplň:
125 g jemně mletých mandlí/mandlová mouka
110 g másla pokojové teploty
80 g cukru
šťáva a kůra z jednoho citronu
2 vejce
2 lžíce hladké mouky
1 lžička vanilkového extraktu
500 g vypeckovaných meruněk

Do prosáté mouky s cukrem a solí vložíme máslo nakrájené na kostky a vanilku, propracujeme v robotu na konzistenci drobenky. Vyklopíme na pracovní plochu a rukama rychle spojíme na kompaktní těsto.

Vyválíme na čtverec o rozměru 10x10cm, zabalíme do folie a necháme min 40 minut odpočinout v lednici.

Odpočinuté těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme do kruhu s o trochu větším průměrem než má koláčová forma.

Plát těsta přesuneme do máslem vymazané formy a ořežeme okraje. Dno koláče hustě propícháme vidličkou. Přikryjeme pečícím papírem a zatížíme fazolemi (keramické na pečení nebo normální fazole,hrách atd.), pečeme v troubě vyhřáté na 180°C 15 minut, Dopékáme odkrytý korpus dalších 5 minut, pak vyndáme z trouby a necháme lehce zchladnout.

Na náplń vyšleháme máslo s cukrem, postupně přidáme vejce, citronovou šťávu a kůru, pak zašleháme mandlovou mouku smíchanou s hladkou moukou a vanilku.

Náplň rovnoměrně navrstvíme na lehce zchladlý předpečený korpus, poklademe meruňkami řeznou stranou vzhůru a dáme péct na 35 až 40 minut na 180 °C.

Před podáváním lehce poprášit cukrem moučka, lze zdobit sekanými lískovými ořechy (není nutné).

Podáváme teplé nebo studené, po vychladnutí uchováváme v lednici.

Další recepty Celý díl