Ryby a mořské plody

Tuňákový steak s kuskusem a olivovou tapenádou

2 steaky z tuňáka
sůl, pepř
olivový olej

Kuskus

150 g kuskusu
50 ml olivového oleje
200 ml kuřecího vývaru
kousek salátové okurky
kousek žluté papriky
4 černé olivy
1 malé rajče
hladkolistá petržel
sůl
bílý pepř

Tapenáda

100 g černých vypeckovaných oliv
5 lístků bazalky
1 filet ančovičky
1 stroužek česneku
černý pepř
sůl
100 ml olivového oleje

Olej se sušenými rajčaty

1 sušené rajče naložené v oleji
1 lžíce olivového oleje
sůl
pepř

Všechny suroviny na tapenádu, kromě oleje, rozmixujeme. Olej přiléváme postupně, až vznikne pyré. Tapenádu dáme do chladu odpočinout. Sušené rajče nakrájíme na drobno, přidáme olej a ochutíme solí a pepřem, také dáme odležet do lednice. Kuskus nejprve smícháme s olejem a necháme cca 10 min. odpočinout, pak zalijeme horkým vývarem a necháme odpočinout na teplém místě, aby kuskus nasákl. Mezitím si škrabkou na brambory vytvoříme z oloupané okurky dlouhé proužky na ozdobu. Zbytek okurky, papriku, oloupané rajče a olivy nakrájíme na malé kousky a vmícháme s bylinkami do kuskusu, nakonec ochutíme solí a pepřem. Na rozpálené pánvi opečeme tuňáka po obou stranách, uvnitř by měl zůstat syrový. Hotového tuňáka osolíme a opepříme.

Další recepty Celý díl