Kváskový chleba z ošatky

Ingredience na rozkvas:
2 lžíce kvásku
170 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane na kynutá těsta
180 ml vlažné vody

Ingredience na přípravu chleba:
270 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane na kynutá těsta
30 g pomleté vlašské ořechy
30 g čirokové mouky
370 g vody na psyllium a xantanovou gumu
2 lžíce psyllia (osemení indického jitrocele – vodorozpustná vláknina), nebo 2 lžíce rozmixovaných chia semínek
3 lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička cukru (nemusí být)
1 lžička chlebového koření nebo kmín
1 lžička jablečné vlákniny
1 lžíce octa
½ lžičky xantanové gumy

Večer vložíme do mísy 2 lžíce kvásku, přidáme 170 g bezlepkové směsi NUTRIFREE Mix per Pane a 180 ml vlažné vody na rozkvas. Zamícháme a necháme přes noc kvasit, cca 12 až 14 hodin. Do další mísy nalijeme 330 ml vody a přidáme 2 lžíce psyllia (nebo chia semínka) a xantanovou gumu a necháme přes noc bobtnat. Ráno odebereme 1 až 2 lžíce z rozkvasu do sklenice a můžeme vložit do chladničky, aby se proces kvašení zmírnil, nebo necháme kvásek při pokojové teplotě, aby proces kvašení probíhal naplno. Víko od sklenice s kváskem necháme volně položené na sklenici. Do misky s rozkvasem přidáme vodu s psylliem, lžičku soli, lžičku chlebového koření, nebo kmínu, jablečnou vlákninu, bezlepkové mouky, lžičku cukru a lžíci octa. Nakonec v polovině hnětení těsta přidáme ke směsi tři lžíce oleje. Vše vyhněteme v jemné těsto, na mísu s těstem položíme poklop, nebo fólii, aby vzniklo vlhké prostředí a těsto neoschlo. Mísu s těstem vložíme na teplé místo, kde necháme cca 2 až 3 hodiny odpočívat. Pak přendáme těsto na vál a párkrát popřekládáme od krajů do středu. Ošatku vysypeme bezlepkovou směsí per Pane nebo kukuřičným škrobem a těsto do něj přendáme tak, aby pěknou stranou bylo dole v ošatce a popřekládaná strana byla nahoře. Po upečení zůstane pěkně hladké. Necháme na teplém místě kynout cca 2 až 3 hodiny. Po 2 hodinách zkoušíme, jestli je těsto již připravené na pečení tak, že prstem zatlačíme do těsta. Když cítíme bublinky, těsto pěkně pruží a po stlačení se pomalu zvedlo, překlopíme jej na rozpálený plech, který jsme si nahřáli zároveň s troubou.

Po rozpálení trouby na 250 °C vložíme dolů pekáč, nebo starý plech. Jakmile je trouba rozpálená, tak do pekáče nebo plechu nalijeme horkou vodu, aby v troubě vzniklo hodně páry. Než vložíme chléb do trouby, postříkáme jej slanou vodou z rozprašovače a pečeme prvních 10 minut při 250 °C. Potom snížíme teplotu na 200 °C, vyndáme spodní plech nebo pekáč s vodou, vyvětráme páru a pečeme podle potřeby, dokud nebude kůrka světle hnědá. Chleba je dopečený, když na spodek poklepeme a zní dutě.

Další recepty Celý díl