Různé

Gomasio - sezamová sůl

Gomasio se používá jako přísada a ochucovadlo do salátů, polévek, na uvařenou rýži či jiné obiloviny. Gomasio neutralizuje překyselení krve a tím mírní únavu i rozličné zdravotní potíže, vyživuje a posiluje nervový systém a zvyšuje imunitu. Je zdrojem cenných minerálních látek.

hrníček celozrnného sezamu
1 lžička kvalitní mořské soli

Sezamová semínka namočíme na 30 minut do vody. Potom je přecedíme a vsypeme na hlubší pánev (ne teflonovou). Za stálého míchání vařečkou semena pražíme až do chvíle, kdy semínka mají zlatavou barvu a intenzivně nadskakují z pánve. Dále potřebujeme hmoždíř, ve kterém rozdrtíme lžičku kvalitní mořské soli na jemný prášek. Poté přisypeme 14 - 22 lžiček sezamu a paličkou drtíme v hmoždíři směs až do rozdrcení téměř všech sezamových semínek. Poměr soli a sezamu volíme podle ročního období a také zda připravujeme gomasio pro dospělé či děti. (Pro děti více sezamu ku soli - 22:1)

Další recepty Celý díl