Maso

Vepřová kotleta na badyánu, medu a meruňkách

1 kg vepřové kotlety
1 šálek medu
1 palička česneku
1 lžíce nastrouhaného zázvoru
2–3 feferonky
2 hvězdičky badyánu
3 lžíce sójové omáčky
1 šálek přepuštěného másla
3 lžíce strouhanky
šálek hrubě mletých vlašských ořechů
6 čerstvých meruňěk
sůl

Maso mírně prosolíme. Polovinu medu rozmícháme se sójovou omáčkou, zázvorem, s prolisovaným česnekem a rozdrceným badyánem. Maso vložíme do pekáče vymazaného máslem a potřeme ho medovou směsí, přidáme feferonky, podlijeme vodou.

Pekáč přiklopíme a dáme ho do rozehřáté trouby, kde se bude plec pomalu péct při teplotě 150 °C přibližně 1,5 hod. Zhruba po hodině maso otočíme, je-li zapotřebí, ještě mírně podlijeme a přiklopené vrátíme do trouby. Zbylé máslo a med smícháme se strouhankou a ořechy. Když je maso měkké, navršíme na něj ořechovou směs a dáme dopéct společně s překrojenými meruňkami.

Další recepty Celý díl