Kukuřičné kuře s omáčkou béarnaisse a cukrový hrášek
4 porce
4 prsa z kukuřičného nebo bréského kuřete
tymián
máslo
olivový olej
koňak
maldonská sůl
Kuřecí prsa ochutíme tymiánem a pár kapkami olivového oleje. Na velmi rozpálenou pánev s trochou oleje vložíme prso, stáhneme oheň a 1–2 minuty pozvolna opékáme z jedné strany, pak otočíme a přidáme máslo a zastříkneme koňakem, přiklopíme pánvičkou a necháme 5–6 minut dopékat. Stáhneme plamen, před servírováním ještě necháme pět minut stát a osolíme.
Beárnská omáčka
350 g másla
4 žloutky
6 lžic kuřecího vývaru
čerstvý estragon
bílý pepř
sůl
estragonový ocet
Ve vodní lázni vyšleháme žloutky, přidáme vývar, jemně sekaný estragon, osolíme, opepříme, a jakmile pěna začne houstnout, za stálého míchání přiléváme přepuštěné máslo. Omáčku stáhneme z ohně, ještě chvíli šleháme. Těsně před servírováním ji znovu zlehka prošleháme. Pokud nám omáčka prochladne a spadne“, lze ji znovu nad vodní lázní našlehat.
cukrový hrášek
400 g čerstvého cukrového hrášku
muškátový oříšek
sůl
cukr
máslo
Hrášek prohřejeme na másle, ochutíme solí, muškátovým oříškem a cukrem.