Polévka z kopřiv s vejcem a kopřivovými chipsy
200 g kopřiv
100 ml smetany
500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
50 g syrové brambory
50 g cibule
50 g suchého bílého vína
máslo
sůl
pepř
vejce
dijonská hořčice
olivový olej
česnek
Pokrájenou cibuli osmahneme na másle, přidáme na kostičky nakrájené brambory a podlijeme vínem. Necháme přejít varem, přidáme vývar a vaříme do změknutí brambor. Přidáme smetanu a najemno nasekané listy kopřiv, krátce povaříme a rozmixujeme. Před podáváním našleháme do pěny, podáváme s vejcem a např. s chipsy z kopřiv, které připravíme: lístky kopřiv omyjeme, osušíme a obalíme v marinádě z olivového olej, česneku, soli a dijon hořčice - pečeme v troubě na pečícím papíru na 180°C cca 10 minut.