Moučníky a cukroví

Vařená bábovka

170 g másla
4 vejce
140 g krupicového cukru
170 g bramborového škrobu
60 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli

Připravíme si hrnec, do nějž se vejde bábovka i na výšku. Do hrnce nalijeme vodu tak, aby sahala do 3/4 výšky bábovky. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme krupičkou.

Mouku, bramborový škrob, prášek do pečiva a sůl přesejeme dohromady do jedné misky a promícháme je.

Utřeme máslo, po lžících do něj zašleháváme cukr, až vznikne světlá nadýchaná pěna. Do ní postupně zašleháme vajíčka, jedno po druhém, dokud se dokonale nesloučí s pěnou. Do této směsi opatrně ručně vařečkou zamícháme zbývající suché ingredience.

Připravené těsto přelijeme do formy na bábovku, těsta v ní musí musí sahat do max. 3/4 její výšky, během vaření bude ještě růst. Formu musíme velmi dobře přikrýt několika vrstvami alobalu a podehnout jej pod okraje bábovky, aby se do formy během vaření nedostala voda. Formu postavíme do hrnce s vařící vodou, hrnec přikryjeme pokličkou a na velmi mírném plameni vaříme 1 hodinu a 10 minut. Poté odklopíme pokličku, sundáme alobal a vaříme ještě 10 minut odkrytou.

Uvařenou bábovku vytáhneme z vody, vyklopíme ji na rošt a necháme ji úplně vychladnout.

Další recepty Celý díl