Kynutý koláč se švestkami

750 g čerstvých švestek
2 žloutky
300 g polohrubé mouky
100 g másla
150 ml mléka
3 lžíce cukru krupice
1 lžíce citronové kůry
1 špetka soli
půl balení droždí (kvasnice)

Na drobenku

180 g másla
80 g cukru moučky
80 g polohrubé mouky

Droždí se lžičkou cukru vymícháme do hladké kaše, zalijeme vlažným mlékem a zaprášíme trochou mouky. Přikryjeme utěrkou a necháme v teple vzejít kvásek. Do mísy prosejeme mouku, přidáme rozpuštěné vlažné máslo, žloutky, citronovou kůru, špetku soli a spojíme s kváskem. Vypracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout asi hodinu. V průběhu kynutí do těsta uděláme pár děr, aby unikl vzduch Těsto rovnoměrně rozprostřeme na máslem vymazaný plech nebo na pečící papír. Na těsto pokládáme půlky švestek, pak posypeme drobenkou. Pečeme v předem vyhřáté troubě při 170°C asi 35 minut. Jakmile je koláč upečený, pomažte ho máslem.

Další recepty Celý díl