Moučníky a cukroví

Crème brûlée / Domácí vanilková zmrzlina

2012-09-10 00:00:00

115 g vaječných žloutků
350 g 30% smetany
80 g cukru krystal
1 vanilkový lusk
ovoce
máta
sušenky na ozdobu

1. Smetanu společně s podélně rozříznutým vanilkovým luskem (semínka zvlášť) přivedeme v hrnci k varu a odstavíme z ohně.

2. Utřeme žloutky s cukrem (nešleháme, aby se ve směsi nevytvořily bublinky) a přilejeme smetanu. Promícháme, přecedíme a rozdělíme na dvě části. Jednu část nalijeme do misek a dáme vychladit do lednice. Druhou část necháme zchladnout a poté nalijeme do domácího zmrzlinovače. Pokud zmrzlinovač nemáme, dáme do misky do mrazáku, ale při chlazení musíme každou cca půlhodinu tuhnoucí směs míchat kvůli konzistenci. Výroba zmrzliny trvá cca 1–2 hodiny.

3. Vychlazené mističky s budoucím crème brûlée vytáhneme z ledničky, posypeme cukrem a opálíme speciální pistolí. Bez pistole lze crème brûlée vyrobit například přikládáním nad plamenem rozpálené lžíce na povrch krému.

4. Ozdobte ovocem a mátou a podávejte se sušenkami.

Další recepty Celý díl