Mrkvovo-pohankové muffiny
100 g kukuřičné mouky hladké
100 g pohankové mouky
25 g strouhaných ořechů
1 lžíce kypřicího prášku bez lepku
1 lžíce kukuřičného škrobu
špetka soli
50 g jemného třtinového cukru nebo běžného cukru moučka
50 g čistě rostlinného margarínu
175 ml rýžového nebo sójového mléka
2 střední mrkve
50 g rozinek nebo brusinek
špetka chemicky neošetřené pomerančové kůry (nemusí být)
Troubu si rozehřejeme na 200 °C. Formičky na muffiny si vymastíme rostlinným tukem nebo olejem. Rozpustíme si rostlinný tuk. Očistíme mrkve a nastrouháme je najemno. V míse smícháme mouky, ořechy, škrob, sůl a prášek do pečiva. Přidáme ostatní suroviny a dobře promícháme. (Pokud máme hrubší cukr, před smícháním s ostatními přísadami jej rozpustíme v mléce.) Získáme husté vlhké těsto, které pomocí lžíce plníme do formiček. Pečeme asi 20 minut, až muffiny ztuhnou a chytí zlatou barvu. Vychladlé muffiny můžeme ozdobit mletým cukrem s vanilkou.