Chat

Ing. Tony Skřipčák
Záznam chatu ze čtvrtka 2. října
ANTICYKLON: „Objevují se v souvislosti s popularizováním ovocnářství nějaké dezinformace?“
Ing. Tony Skřipčák: „Je to mnohdy o zbytečném hrocení rozdílů mezi starými a novými odrůdami. Někdy zaznívá obecně, že staré odrůdy jsou nenáročné - mnohé jsou, ale zdaleka ne všechny. Naopak o nových odrůdách se často říká, že jsou kvalitnější a hezčí než staré - to může být pravda, ale v drsných podhorských podmínkách na rozdíl od některých starých selhávají. Je vždycky potřeba hledat zdravý střed a objektivnost - pěstovat to, co se v daném regionu daří a vyhovuje osobním preferencím.“
ANTI: „Jak lze správně popularizovat ovocnářství?“
Ing. Tony Skřipčák: „Podle mě je základ, aby se do zahrad sázely vhodné odrůdy - ty. které v konkrétních podmínkách a s péčí, kterou jim může dát normální pracující člověk, přinesou i bez postřiků kvalitní úrodu - lidé pak zjistí, že ovoce ze zahrady chutná úplně jinak než z obchodu a je navíc zdravější. Dále lze využít ovocné stromy pro krajinná opatření - obnova alejí proti erozi atd. Těch možností je spousta.“
ANTICYKLON: „Jak kvalitní je současné české ovocnářství?“
Ing. Tony Skřipčák: „Je potřeba rozdělit ho na produkční část, a pak na to zahrádkářské, krajinné atd. Intenzivní ovocnářství bohužel příliš v kondici není, plocha sadů neustále klesá, jsme na méně než poloviční rozloze roku 89, hodně sadů je za zenitem a neobnovují se. Naopak v posledních letech velmi stoupá zájem o výsadbu ovocných stromů v zahradách, realizují se komunitní výsadby v krajině. lidé se vrací k tomu, co po staletí fungovalo. Vzhledem ke stavu produkčního ovocnářství je potřeba se těmto aktivitám věnovat o to více, abychom i v budoucnu měli vlastní české ovoce.“
ANTI: „Stává se, že se některé staré a krajové odrůdy nepodaří zachránit?“
Ing. Tony Skřipčák: „Ano, jsou odrůdy, které máme zaznamenané ve staré literatuře, a bohužel nevíme o žádném jedinci. Problém je, že i když se potom najde něco, o čem si teoreticky myslíme, že by mohlo být ono, pokud není člověk, který by to potvrdil, nikdy si nemůžeme být jistí, že je to daná odrůda.“
Jaroslav Paulík: „Dobrý den! Jsem už senior a často vzpomínám na dědu a jeho zahradu plnou zákrsků. Byly tam Renety,James Grive,Champion, Jonathan a další. Mezi staré odrůdy patřily Jadernička, Panenské,Lanšperské... Ale chci se zeptat na jablko,kterému se říkalo Malináč. Krásně tmavofialové,dokonce i v družině zabarvené. Je to oficiální název? Děkuji!“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, to jsou krásné vzpomínky! Jako malináče se označovalo více odrůd. Odrůda, kterou popisujete, bude velice pravděpodobně Malinové hornokrajské, to je oficiální název. Vyskytuje už se velmi zřídka, ale ještě se dá najít, totálně nenáročná odrůda, krásně vypadá, ve sklepě ale moc dlouho nevydrží.“
Ilonaaa: „Milý pane Tony, koukám na Dobré rána a s údivem opět na Váš vstup Je moc fajn, že jste populizátor ovoc.stromů, které jsou úžasné a důležité pro celý ekosystém Přeji mnoho nadšenců, lidí, které budete inspirovat atd. S milým pozdravem, Ilona Reichmann“
Ing. Tony Skřipčák: „Vážená paní Reichamnn, děkuju moc za krásnou zprávu, která mi udělala radost! S přáním všeho dobrého Tony Skřipčák“
Marcela: „Dobrý den, je prosím stále vhodné do Plzeňské pahorkatiny odrůda čistecké a ontario, případně řehtáč soudek? Děkuji za odpověď.“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, ano, Čistecké lahůdkové je jedna z nejchutnějších starých odrůd, je trochu náročnější, ale pokud s ní máte v lokalitě dobrou zkušenost, směle do toho! Ontario by mělo být bez problémů, a řehtáč soudkovitý je velmi nenáročný a otužilý. Vřele doporučuji všechny zmiňované.“
Soňa: „Existuje ještě odrůda Smiřická? Měla ne v sadu naše babička a tyto jablíčka vydržela do jara.“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, ano, je to velmi nenáročná odrůda. Dnes už je velmi ojedinělá, ale začíná se zase množit, ve školkách, které se starými odrůdami zabývají, lze koupit sazenice.“
Tomáš Urban: „Dobrý den. Odrúdy boscoop znám. Máme na zahradě asi 6 stromů. Ale mám tam i jeden strom o kterém jsme říkali Gonzaláci. Co to je za odrdu?“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, takové označení jsem neslyšel, nicméně podle toho, jak to zní....Jak vypadají? Nejsou taková žlutá, napadá mě podle výslovnosti Croncelské (Kroncelské), někteří říkají Gronzelské....“
Tadeusz: „Zdravím, se zájmem sleduji Vaše povídání o starých odrůdách jabloní. Zajímá mě " Kožuch" je to stejná odrůda jako Boscoopské nebo matčino nebo " Reneta szara". Nějak mi to uniklo děkuji. Grycz“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, děkuji za zájem, kožuch je Boskoopské.“
Bobeš: „Zdravím vás pane Skřipčáku , chtěl bych s zeptat zda se ještě šlechtí odrůda jablek Jonathan kdy mezi 80a 90 letech byli obzvlášť žádané a velmi dobré .Popřípadě jestli se dají sehnat Děkuji Bobeš“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, ano, ještě se dají sehnat, zejména ve školkách, které se zabývají starými odrůdami. Je pěstitelsky náročnější, trpí na padlí, ale chuťově je vynikající a v dobrém sklepě vydrží do jara.“
Zdena: „Dobrý den, pane inženýre. Pěstují se sloupové švestky? Známá tvrdí, že ji má, koupila ji asi před dvěma roky, ale když jsem se ptala u nás zahradnictví, tak mi řekli, že sloupová švestka je podvod, že sex pestuji pouze sloupové habloně.“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, sloupovité švestky jsou skutečně podvod. Zpravidla jde o normální švestku na slabé podnoži, někde se však nedrbou ani s tímto a dají Vám jen hodně sestříhanou klasickou švestku. Výsledek je, že se Vám to vždy začne normálně větvit, když to hodně řežete, tak to furt obrůstá a málo rodí. Ve školce mají pravdu, jediné, co může být sloupovité, protože to je geneticky dané, jsou jabloně.“
Jaroslav Paulík: „Ještě mám dotaz,říká vám něco Ovčí hubička,nebo Matčino? Nejsou to jen místní názvy? A co Ontario,nádherná velká jablka,která dozrávala az kolem Vánoc ve sklepě?“
Ing. Tony Skřipčák: „Ano, ovčí hubičky jsou hodně vzácné, ale zejména v odlehlých oblastech se ještě dají najít. Ovčích hubiček je různě po republice více typů, některé větší, některé protáhlejší, ale všichni víme, co si pod tím představit, byť to není žádná jedna oficiální odrůda. Matčino i Ontario jsou obě existující odrůdy, dnes už se dají zase koupit, zejména ve školkách, které se zabývají starými odrůdami.“
Karel: „Dobrý den, mám odrůdu Holovouské malinové a skoro všechny plody mají napadený jádřinec ,pravděpodobně obalečem jablečným.Chci se zeptat čím a v jakém období je nejlepší strom ošetřit. Děkuji za odpověd, přeji hezký den“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, doporučuji provést postřik přípravkem Spintor či Mospilan, a to poprvé počátkem června, poté za dva týdny zopakovat.“
Milada: „Dobrý den, musím před zítřejšími ranními mrazy očesat všechna jablka? Děkuji“
Ing. Tony Skřipčák: „Dobrý den, není to potřeba, jablkům to neublíží. Naopak nízké ranní teploty přispívají k pěknějšímu vybarvení pozdních odrůd.“