Chat

nutriční terapeutka

Veronika Pourová

Záznam chatu z pondělí 26. května

Anna: „Jaká by měla být etika a morálka nutriční terapeutky?“

Veronika Pourová: „Jde o zdravotnickou profesi, takže i pro nutriční terapeuty platí lékařský slib. Kromě toho je důležité respektovat každého klienta, jeho zvyklosti a přání, avšak s ohledem na aktuální poznatky vědy a dobro klienta z pohledu zdraví. Tedy pokud přijde do nutriční poradny klientka, která má nízkou hmotnost s přáním ještě zhubnout, je z mého pohledu důležité vysvětlit spíše důležitost dostatku svalové i tukové hmoty.“

Anna: „Co nutriční terapeutka a abstinentní životní styl?“

Veronika Pourová: „Neexistuje bezpečné množství alkoholu, jde tedy o nejvhodnější možnost. Nicméně každý, kdo alkohol konzumuje, může začít tím, že sníží zkonzumované množství na polovinu.“

Anna: „Mělo by se k nutriční terapeutce chodit preventivně?“

Veronika Pourová: „Věřím tomu, že konzultaci s nutriční terapeutkou či terapeutem prospěje úplně každému, a to i kdyby byl výsledek konzultace ten, že není potřeba v jídelníčku nic měnit. Pokud má člověk v rodině srdečně-cévní onemocnění, může i tato konzultace pomoci snížit riziko jejich rozvoje u nás.“

Milan: „Pěkný den. Dřívě jsem měl panické ataky.Mám histaminovou intoleranci.Cukrovku nemám. ekg normální. Stává se mě že po sladkém mě buší srdce.Stačí kousek bonboniery. Narazila jste někdy na něco podobného?“

Veronika Pourová: „Dobrý den, bušení srdce může být jedna z reakcí na konzumaci histaminu, je tedy otázka, jaké jsou další ingredience v bonboniéře kromě cukru. Cukr jako takový by toto dělat neměl, avšak nevylučuji možnost navázanost této reakce na psychiku.“

Dana: „Dobrý den, kolik gramů cukru můžu konzumovat, když mám nadváhu“

Veronika Pourová: „Dobrý den, v redukčním jídelníčku se snažíme především o snížení konzumace cukru přidaného, případně konzumace džusů, kde je sice přirozeně se vyskytující cukr z ovoce, avšak v nejlépe stravitelné formě, kdy slouží jako rychlý zdroj energie a jeho množství snadno překročíme. Není potřeba hlídat např. laktózu z neslazených mléčných výrobků, což je také "cukr". Přidaného cukru bychom měli obecně konzumovat do 10 % z celkového energetického příjmu, což je při energetickém příjmu 7500 kJ zhruba 45 gramů. Při redukci hmotnosti pak ještě řešíme, aby šlo o snížení oproti původnímu jídelníčku - tedy pokud konzumace přidaného cukru byla před změnou 70 g denně, je množství 45 g na den zlepšení. Pokud však nebyla konzumace cukru problém a šlo spíše o vyšší množství tuku v jídelníčku, je vhodné i nadále držet příjem přidaného cukru co nejnižší.“

ANTIMONY: „Jakou má pozici nutriční terapie v ČR?“

Veronika Pourová: „Nutriční terapeuty nejdete v nemocnicích, kdy řeší vhodnost stravy pro pacienty, dále v ambulancích některých lékařů (např. na diabetologii, obezitologii...) a v soukromých poradnách, kde pracuji i já. Pozice nutričních terapeutů v ČR je z mého pohledu např. lepší než na Slovensku a horší než v Rakousku. Pozici nutričních terapeutů v ČR se věnuje organizace ČANT.“

ANTIMONY: „Jaká je nejlepší prevence z hlediska nutriční terapeutky?“

Veronika Pourová: „Pravidelná pohybová aktivita, vyvážený jídelníček a psychická pohoda a odpočinek. Z mého pohledu pak velmi pomůže, pokud si člověk zvládne sám vařit a větší množství jídel si chystá.“

ANTICYKLON: „Pro koho je vhodná nutriční terapeutka?“

Veronika Pourová: „V rámci naší nutriční poradny se věnujeme redukci hmotnosti, sportovní výživě, výživě při potravinových alergiích a intolerancích, poruchách příjmu potravy, vegetariánské a veganské stravě, výživě při ženských problémech, výživě před plánovaným početím, v těhotenství, při kojení, výživě dětí, dále výživě při zažívacích potížích, diabetu, metabolických onemocněních apod. Např. v nemocnicích pak narazíte na nutriční terapeuty věnující se onkologické léčbě, výživě na JIP, při popáleninách, po operaci apod. Ale návštěva nutričního terapeuta může být vhodná i pro někoho, kdo si chce jen zkontrolovat, zda je jeho jídelníček vyvážený.“

Klára: „Dobrý den,vyřádila jsem že stravy cukr a nahradila zeleninou,je to asi měsíc a zjistila jsem dnes ráno,že jsem kilo přibrala. Může to být tím,že jsem nevysadila pečivo?Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, hmotnostní výkyvy i kolem 2 kg se mohou objevovat v souvislosti s cyklem u žen, sportovní aktivitou i množstvím soli v jídelníčku, případně s ohledem na plnost střev. Nedělala bych proto závěry z rozdílu 1 kg na váze. Bohužel však nemohu zhodnotit Váš jídelníček, aniž bych ho viděla zapsaný aspoň za 5 dnů. Pokud by nárůst hmotnosti pokračoval, může to být třeba i nadbytkem tuku ve stravě (např. z tučnějšího masa, uzenin, sýrů, ořechů...). Pečivo obecně může být součástí zdravého a vyváženého jídelníčku, doporučuji však vybírat pečivo celozrnné nebo žitné, které je bohaté na vlákninu a lépe zasytí. A pak záleží, čím si ho obložíme - na redukci je vhodná třeba tvarohová pomazánka a libovější šunka nebo méně tučný sýr a zelenina.“

Klára: „Dobrý den,ještě se chci zeptat,zdali je vhodné nahradit pečivo rýžovými chlebíčky. Kolegyně při jejich konzumaci hodně zhubla.Ale ja si myslim,ze to neni zdravé. Jaky mate nazor Vy?Děkuji a přeji hezký den“

Veronika Pourová: „Dobrý den, když srovnáme množství sacharidů, jednomu krajíci chleba se může rovnat třeba 5 ks rýžových chlebíčků, takže často jde spíše o to, že chlebíčky lidem pomohou snížit množství sacharidů (což není vždy nutné). Stále však záleží, čím je obložíme, zda máslem a salámem nebo tvarohovou pomazánkou a šunkou. Rýžové chlebíčky jako takové nejsou nezdravé, jen je vhodné kupovat je v celozrnné variantě. Stejně tak je ale vhodné celozrnné a žitné pečivo a záleží spíše na nás, co nám vyhovuje.“

ANTI: „Jaký je nejlepší životní styl z hlediska nutriční terapeutky?“

Veronika Pourová: „Obecně se doporučuje středomořská strava, vždy však záleží, co nám vyhovuje a co si pod tím člověk představí. Mnoho lidí si řekne: "Aha, středomořská strava, tam konzumují ke každému jídlo víno.", což není úplně ta ideální informace, co by si člověk měl odnést. Jde spíše o dostatečnou konzumaci ovoce a zeleniny, pravidelné zařazení ryb a použití olivového oleje.“

ANTIMONY: „Jaká je nejlepší osvěta z hlediska nutriční terapeutky?“

Veronika Pourová: „S osvětou je vhodné začít třeba už ve školách, avšak je důležité, aby ji dělal kvalifikovaný odborník. Děti by si neměly odnést informaci, že některé potraviny jsou zdravé a jiné nezdravé, ale spíše se naučit, které potraviny by měly tvořit základ jídelníčku a čeho si dát spíše menší množství a výjimečněji.“

Monika: „Zdravím Vás a chci se Vás zeptat,zdali je při prediabetu vhodné si nechat předepsat léky nebo zapracovat na deficitu ve stravě a víc se hýbat. Je mě 63let“

Veronika Pourová: „Dobrý den, já bych to neviděla jako možnost buď a nebo, protože i když si necháte léky předepsat, je vhodné zapracovat na stravě a pohybu, jinak se mohou potíže prohlubovat a kromě léků se může přidat i inzulín, případně hrozí komplikace spojené s diabetem, jako poškození zraku, pohybového aparátu či ledvin. To, zda jsou pro Vás léky vhodné, nechám na posouzení Vašeho ošetřujícího lékaře, za sebe rozhodně doporučuji aspoň částečně upravit stravu a přidat pravidelný pohyb. Pokud máte vyšší hmotnost, i redukce 10 % hmotnosti může výrazně pomoci stabilizovat hladinu cukru v krvi.“

Jan: „Dobré ráno, prosím o radu jídlo si hlídám a piji asi dost. A ráno bundu bez problému zapnu, jdu třeba k lékaři tam si bundu sundám a když ji obleču bundu nezapnu.Naroste mi břicho, při vyjítí schodů už lapám po dechu,připadám si velmi nateklý.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, nemusí jít jen o důsledek stravy, ale i onemocnění oběhového systému, což by měl posoudit praktický lékař či kardiolog. Z hlediska výživy pak může jít např. o nadýmání, které by bylo pravděpodobně spojené i s bolestmi břicha, plynatostí nebo zažívacími potížemi. Avšak pokud je přítomné i lapání po dechu, spíše bych se přikláněla k jinému problému než čistě výživovému.“

ANTI: „Měl by každý chodit k nutriční terapeutce?“

Veronika Pourová: „Každému, kdo projeví zájem vyladit svůj jídelníček, konzultace určitě pomůže.“

ANTIMONY: „Pro koho není vhodná nutriční terapeutka?“

Veronika Pourová: „Pro toho, kdo nemá zájem na svém životním stylu cokoliv měnit.“

ANTI: „Objevují se nějaké dezinformace v souvislosti s nutriční terapií?“

Veronika Pourová: „Téma výživy je plné dezinformací. Co se týče čistě nutriční terapie, občas se někde dočtu, že nás na školách učí zastaralé informace z historických učebnic :) Výživa je vědecký obor a je důležité pracovat s aktuálními vědeckými poznatky. Avšak i porozumění studiím a schopnost vidět je v kontextu ostatních vědeckých poznatků, je poměrně náročná disciplína a měl by se jí skutečně věnovat kvalifikovaný odborník s patřičným vzděláním, tedy nutriční terapeut, potravinářský chemik či lékař specializovaný na obezitologii, diabetologii či epidemiologii.“

Klára: „Dobrý den, pokud bych chtěla upravit jídelníček, je možná konzultace s Vámi i přes mail, pokud zašlu potřebné údaje? Nebo je přijít osobně? Děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, v poradně nabízíme i online konzultace (videohovor), pokud máte zájem, mrkněte na www.nehladu.cz.“

ANTI:: „Čím zlepšit zácpu, někdy i týden nemůžu jít i když použiji nějaké rady a projímadlo.Mám dost sedavé zaměstnání i kontroly práce na počítači, čili zase v sezení.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, pokud máte sedavou práci, je o to důležitější najít si čas na pravidelnou pohybovou aktivitu, protože i ta stimuluje pohyb střev. Dále je to dostatečná konzumace vlákniny, pasáž střeva urychluje zejména pšeničná vláknina (tedy celozrnné pšeničné pečivo, celozrnný kuskus, celozrnné těstoviny, bulgur, pšeničné otruby) a také dostatečný pitný režim. Pokud by problém trval, je vhodné ho konzultovat i s lékařem, může jít i o problémy s prokrvením střeva apod.“

Tereza: „Dobrý den, prosím poraďte mi čím sladit - buchty, koláče apod. ? když bych chtěla vynechat úplně bílý cukr. děkuji“

Veronika Pourová: „Dobrý den, dobře při pečení funguje erythritol, xylitol a čekankový sirup.“

Jana: „Dobrý den, ono se může smažit na olivovém oleji? já myslela, že se nesmí připalovat, děkuji moc.“

Veronika Pourová: „Dobrý den, můžete ho použít pro tepelnou úpravu, ale vhodnější je pak olej z 2. lisu, pokrutin apod. Pokud použijete panenský olej, zbytečně v něm vysokou teplotou zničíte cenné látky. Avšak nic škodlivého v něm při běžné tepelné úpravě vznikat nebude, jen na něm nesmažte opakovaně nebo dlouhou dobu na vysoké teploty.“

Iva: „hezký den, kolik ks avokáda týdně by bylo vhodné když se snažím jíst zdravě a chci hubnout., děkuji 35 let,“

Veronika Pourová: „Dobrý den, vždy záleží na zbytku jídelníčku a konzumaci i dalších zdrojů tuku. 2 větší kusy Vám mohou pokrýt i celou denní potřebu tuku na den, jde tedy o významný zdroj tuku a je potřeba s ním takto pracovat. Většinou doporučuji třeba 1/4 avokáda na porci, protože v jídelníčku už máme tuk z použitého oleje, sýrů, masa, ořechů mléčných výrobků, vajec...“

Vlasta: „Dobrý den, co byste doporučila pacientům, kteří mají menší problém s celozrným pečivem. Když si vezmu např. celozrnný chléb, dělají se mi v ústech puchýřky. Je tedy něco, co zaměnit za celozrnné pečivo? Děkuji a přeji hezký den“

Veronika Pourová: „Dobrý den, žitné pečivo je také bohaté na vlákninu, a to i když nenese označení "celozrnné".“

Nela: „Hezké ráno, co mám dělat, chodím na páse denně, a snažím se jíst střídmě - zdravě. nehubnu. je mi 37 let, moc děkuji za pomoc....“

Veronika Pourová: „Dobrý den, abych zhodnotila, kde by mohla být chyba, potřebovala bych o mnoho více informací, projít s Vámi anamnézu, dietní historii, změny hmotnosti v minulosti, Váš denní režim, zdravotní stav, užívané léky a doplňky stravy, pitný režim a také vidět Váš zapsaný jídelníček aspoň za 5 dní. Je to v podstatě aspoň na jednu hodinovou konzultaci, jinak půjde o obecné rady. U někoho je to konzumací sladkých nápojů, u jiného tučných sýrů, ořechů, uzobávání během dne/večera, alkoholem...“

Kája: „je opravdu lepší a zdravější péct buchty ze špaldové mouky ? než z bílé pšeničné? jaký je tam prosím rozdíl, děkuji moc“

Veronika Pourová: „Špalda je v podstatě druh pšenice a také záleží, zda je bílá nebo celozrnná. Doporučuji tedy aspoň část bílé mouky nahradit buď špaldovou celozrnnou nebo pšeničnou celozrnnou moukou. Skvělá je také ječná mouka.“

Ludmila: „Jak je to s konzumací kokosoveho oleje?. Je tedy vhodný nebo ne?Děkuji“

Veronika Pourová: „Jde o jeden z méně vhodných tuků a určitě by neměl v jídelníčku převažovat. Občasné zařazení pro chuť a vůni se ztratí, ale na každodenní použití vhodný není.“

Olin: „Jajý máte na to názor ? Denně 1 krajíček chleba se sádlem, bylo mi doporučeno na klouby mezi lidmi.Jím chléb i rohlíky z bílého pečiva,semínkové, zníčkové , nebo tmavé pečivo je pro můj žaludek nestravitelné.“

Veronika Pourová: „Sádlo nemá na zdraví kloubů žádný vliv. Vyšší množství kolagenu získáte např. z vývaru z kostí nebo ryb, případně když konzumujete např. pečené kuře a okoušete i chrupavku. Kolagen lze také suplementovat. Z pečiva můžete zkusit ještě žitný chléb, případně žitno-pšeničný (má aspoň 50 % žita) a nebo pokud by ani ten nešel, tak pšenično žitný, kde je aspoň 10 % žita.“

Lenka: „víte, já bych jedla zdravě ale to zdravé jídlo je dražší než ty umělotiny. . . máte sušenku na svačinu za 10 kč a nebo hrozny za 69 ,- je to špatné nastvené i od státu...“

Veronika Pourová: „Například 1 jablko a bílý jogurt jsou vhodnou svačinou a do těch 10,- se můžete vejít, buď když je koupíte v akci nebo ve větším balení. 69,- za hroznové víno je cena za 1 kg, což můžete mít třeba na 5 dní. Plus pozdější náklady spojené s komplikacemi z nevhodné stravy také mohou být vysoké.“

Alena: „Které hrouny jsou lepší tmavé nebo zelené?Ovoce ale obsahuje taky hodně cukru, dávat si pozor na množství kolik se sní určitě, mixované ovoce dohromady je kalorická bomba, někdo vám to doporučuje druhý neradí, ani mrkev moc ne. Opravdu se v tom člověk se už neorientuje, kokosový olej jednou velmi dobrý podruhé špatný, to samé javorový sirup.“

Veronika Pourová: „U hroznového vína je na Vás, zda zvolíte světlé či tmavé. Ideální porce je cca 100-250 g na den. Problém s informačním chaosem ve výživě vzniká spíše tím, že se k výživě vyjadřují neodborníci. Odborníci (nutriční terapeuti) se z velké většiny shodnou :)“