Chat

Hana Holišová
Záznam chatu z úterý 18. února
Eliška: „Dobrý den. Jaký je Váš pitný režim z pozice nutričního specialisty. Pijete hodně ?“
Hana Holišová: „Dobrý den, snažím se pít dostatečně v průběhu celého dne. Piji vodu, čaje :)“
ANTI: „Nutriční specialista by měl podporovat abstinenci.“
Hana Holišová: „Ano, já to podporuji.“
GF: „Pro koho je vhodná nutriční specialistka a pro koho ne?“
Hana Holišová: „Vhodná je pro všechny, kteří si nevím rady s výživou ve zdraví či nemoci.“
ANTICYKLON: „Měl by každý člověk někdy vyhledat nutriční specialistku?“
Hana Holišová: „Pokud si člověk neví rady určitě doporučuji vyhledat nutričního specialistu.“
ANTIMONY: „Jaká je nejlepší prevence z hlediska nutriční specialistky?“
Hana Holišová: „Jíst pestře a vyváženě. Dostatek pohybu, kvalitní spánek.“
Martina L.: „Dobrý den. Kolik ( litrů ) tak jenom pro porovnání zvládnete za den všehovšudy vypít ?“
Hana Holišová: „Potřeba tekutin je pro každého z nás jiná. V zimním období se pohybuji kolem 1,5-2l tekutin za den.“
ANTIMONY: „Jaký je nejlepší životní styl z hlediska nutriční specialistky?“
Hana Holišová: „Nejlepší životní styl je ten, který nám nezpůsobuje žádné zdravotní potíže, dostatečně se hýbeme, jíme vyváženě a pestře. Důležitý je pitný režim, kvalitní spánek a eliminace stresu.“
Jana: „Jak se zbavit nafouklého břicha, častého pocitu slanosti v ústech, pálení od žaludku až ke špičce jazyka.“
Hana Holišová: „Důležité je rozebrat vaše stravovací návyky a najít možnou příčinu. Takto na dálku je radit složité. Doporučuji kontaktovat nutričního terapeuta nebo lékaře - gastroenterologa.“
ANTIMONY: „Jaké dezinformace se objevují v souvislosti s prací nutriční specialistky?“
Hana Holišová: „Spíše se objevují nejrůznější mýty ve výživě, které se neustále opakují. Poté je důležité správně edukovat klienty, kteří přicházejí do poradny.“
ANTICYKLON: „Jaká je nejlepší osvěta z hlediska nutriční specialistky?“
Hana Holišová: „Jakákoliv osvěta ohledně správného stravování je prospěšná. Důležitý je i vliv rodiny, školy atd.“
Marie Pokorná: „Dobrý den, moje 10leté dítě chce jíst jídlo doplněné proteiny. Je to přínosné pro jeho tělo nebo stačí běžné potraviny pro jeho růst? Jaké potraviny by dítě nemělo při svém vývoji vynechávat? Děkuji Pokorná“
Hana Holišová: „Dobrý den, správně sestavený jídelníček by měl dostatečně pokrýt potřebu bílkovin. Není potřeba kupovat vše s označením PROTEIN, v deseti letech stačí klasické zdroje bílkovin - kvalitní libové druhy masa, ryby, vejce, mléčné výrobky, lze zařadit i luštěniny, tofu, tempeh např. Pozor u malých dětí na vysoké dávky bílkovin, pokud si nevíte rady, oslovte nutričního terapeuta.“
Klára: „Dobrý den,mohu po praktickém lékaři požadovat při prediabetu bezplatnou péči nutričního specialisty?Děkuji“
Hana Holišová: „Většinou nejsou služby nutričního terapeuta hrazeny pojišťovnami.Klient si musí službu hradit sám. Někdy je to možné v rámci nemocnic jakou součást nutriční ambulance. Zkuste se informovat ve své blízké nemocnici, zda je poskytovatelem nutriční ambulance.“
Monika: „Dobrý den,kolik mám mít ve stravě proteinů když je mi 64let.Vážím 80 kilo a chci zhubnout,začala jsem cvičit. A ještě se chci zeptat jaký protein je opravdu vhodný, abych neměla zatížené ledviny.Děkuji a přeji hezký den“
Hana Holišová: „Dobrý den, potřeba bílkovin pro dospělého jedince se pohybuje od 0,8-1g/kg hmotnosti, ale pozor záleží také na složení těla, tedy na tom, kolik máte aktivní hmoty a tuků.Konečná potřeba bílkovin se poté určí po důkladném rozebrání vašich stravovacích návyků, dále je potřeba zohlednit zdraví ledvin či jater! Doporučuji se zaměřit na kvalitní výběr všech běžných potravin. Pokud si nevíte rady z výběrem a skladbou jídelníčku, určitě doporučuji navštívit nutričního terapeuta, který vám poradí.“
Zdeněk: „Podle vás bychom měli všichni jít k nutričním terapeutům. Však snad můžete říct co vyřadit z jídelníčku.Je mnoho druhů pečiva, jeden říká jíst všechno s mírou, druhý bílé pečivo ne, semínkové rohlíky každý žaludek nestráví.Maso ano jsou to bílkoviny, druhý to vyvrací jsou to tuky. Sádlo ne pak zase sádlo ano.Prosím vás opravdu jak to je.děkuji“
Hana Holišová: „Pokud si člověk opravdu neví rady, se skladbou jídelníčku, tak potom ano, je vhodné navštívit nutričního terapeuta. Co se týká vyřazení určitých druhů potravin, vždy záleží na konkrétním klientovi, záleží na jeho skladbě jídelníčku, na jeho pohybové aktivitě a na zdravotních komplikací. Jde o širokou problematiku. Ve výživě není nic černé a nebo bílé a vždy je dobré zohlednit individualitu klienta. Bílkoviny jsou důležité a volit můžete i jiné druhy než živočišné, např. tofu, tempeh, luštěniny. Jídelníček nemusí být postaven pouze na živočišných bílkovinách.“
Elen: „Dobry den, jaky pitný režim by meli mit “deti” v pubertě (cca 12-15 let). Stejný jako dospělí? Tj. přibližně 35 ml/kg? Dekuji.“
Hana Holišová: „Dobrý den, dle doporučení se může příjem tekutin pohybovat kolem 40ml/kg. Vždy záleží celkově na skladbě jídelníčku a prostředí ve kterém se dítě pohybuje - teplo, zima, pohybová aktivita. Je důležité si uvědomit, že do pitného režimu se počítá také tekutiny ze stravy - ovoce, zelenina, pitný režim, polévky..“
Lucie O.: „Dobrý den. Jak má vypadat strava v nemocnici po operaci srdce? Dále: Je vhodné, aby pacietni po operaci měli na jídlo stanovený čas, za který musí jídlo sníst, protože jinak jim sestra nesnězené jídlo za nějakých 10 minut odnese?“
Hana Holišová: „Dobrý den, každá nemocnice má svůj stravovací plán a záleží na tom, co bylo doporučeno pacientovi po operaci lékařem. Co se týká času na konzumaci jídla, tak je to věc velice individuální, pokud člověk potřebuje více času, doporučuji to sdělit ošetřujícímu personálu.“