Chat

nutriční terapeutka, ředitelka spolku FÉR potravina, Lékařská fakulta UK v Hradci Králové

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.

Záznam chatu ze čtvrtka 30. května 2024

ANTIMONY: „Jaká je nejlepší životní styl z hlediska nutriční terapeutky?“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „kvalitní potraviny, minimálně zpracované v plném spektru typů - nevynechávám žádné zdroje, přirozený pohyb (ideálně rychlá chůze), dostatek spánku, najít si vždy něco co baví a být pozitivní :)“

ANTIMONY: „Co je podle Vás férová potravina?“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „potravina, která má vysoký podíl základní suroviny, ze které by měla být vyrobena, bez zbytečné chemie (Éček), správně označena, aby si člověk mohl správně vybrat a třeba i v ekologičtějším obale, bez použití vysoce zpracovaných surovin.“

Anna: „Představila byste spolek Fér potravina?“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „Neziskovka, kde skupinka nadšenců přepisuje etikety do aplikace, aby si člověk pak měl možnost třeba zvětšit nečitelná písmenka, pokud výrobek obsahuje Ečka, tak dle našich pravidel barevně rozlišíme na přírodní, syntetická, s nějakými nežádoucími účinky a i podle toho co vše potravina obsahuje ji pak ohodnotíme dle požadavků na danou komoditu a vždy to, co daná komodita nabízí v nejlepší kvalitě označíme naším logem. Tedy nehodnotíme zdravost a logo má třeba i smažená bramburka, je-li jen z brambor soli a oleje. pokud je však z pasty s přidanými stabilizátory a pod., tak už si na logo nešáhne.“

Jaroslav PAULIK: „Dobrý den! Chtěl bych vědět zda je povinné konkrétně na rostlinném oleji, udání země původu sklizně olejovin? Většinou se udává výrobce,neboli zpracovatel suroviny. Díky!“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „povinné to není, ale pokud by bylo na obale takové to zubaté kolečko - což je zeměpisné označení původu, pak tam země sklizně (původu) uvedena být musí.“

Petr: „Hezký den Hano, jste krásná žena“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „děkuji“

Iva: „Hezke rano, prosím, jak se díváte na extrudovane výrobky (chlebicky, i rozpustné kaše apod). Dekuji“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „za mě něco, co do jídelníčku nepatří“

Alena: „Dobré ráno, je lepší místo másla konzumovat Floru omega 3&6 ? Léčím se kortikoidy s dlouhodobým zánětlivým onemocněním. Děkuji za odpověď a přeji hezký den.“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „pokud nejíte dostatek ryb a vlaškých ořechů a chia semínek, tak ano. Jinak je lepší máslo“

Dan: „Máte prosím ověřenou aplikaci která funguje offline díky níž si ihned zkontroluji zda je složení potraviny ok nebo není? Všichni nejsme nutriční specialisté.Dík“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „naše FER potravina funguje i offline“

Lenka: „Dobrý den, zeptám se proč jeate někdo nezakazal ta škodlivá ecka v bonbonech?! Vždyť to se většinou kupuje dětem. Brilantní modr apod“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „protože v množství, co se používá v tom jednom výrobku problematická nejsou...problémem je, když jich máte za den moc a mimochodem i bonbony se dají koupit bez nich...je to jen o tom, co si vyberete.“

Iva: „Dobrý den jsou na ecka a zdraví horší uzeniny nebo sladkosstiděkuji“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „záleží...pokud myslíte šunku, tak větší problém budou sladkosti, zejména sušenky, věci s polevou a pod...čistá hořká čokoláda je např. čistá a v pohodě. V každé potravinářské komoditě najdete výrobky s a bez E a pak už je to o množství, které sníte a jak často ho v jídelníčku máte. Uzeniny ve velkém nejsou dobré např.pro kardiovaskulární systém, hodně sladkostí, když bez E bude na tloušťku, kažení zubů...“

Iva: „Prosím a co glukozovy sirup, který je nyni snad všude (i kde nebýval) ? Jak moc je škodlivý ?“

Ing. Hana Střítecká, Ph.D.: „je to jednoduchý cukr a toho, když ,moc často konzumujete, tak to není dobře a hlavně pak jde o kvalitu dané potraviny“