Chat

Bc. Klára Šuhajová
Záznam chatu ze středy 24. ledna 2024
ANTI: „Pro koho je nutriční terapeutka vhodná a pro koho ne?“
Bc. Klára Šuhajová: „Pro každého kdo si neví rady jak se vhodně stravovat, potřebuje poradit se zdravím životním stylem nebo potřebuje poradit upravit stravu a zlepšit své zdravotní obtíže u onemocnění jako je například vysoký krevní tlak, cukrovka, potravinové alergie.“
Světlana: „Dobrý den paní Kláro, je mi 50 let, jím pravidelně, ale problém je asi u večerního dojídání.. cca v 18-19 si dám večeři většinou kousek pečiva šunku syr. Ale později před spaním 21-22h mám silnou chuť něco sníst a neodolám. Jak to překonat? Děkuji za odpověď! Světlana“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, důležité je se zamyslet zda máte v každém hlavním jídle dostatek bílkovin a komplexních sacharidů. Určitě bych doporučila stravu rozložit do 4-6 denních jídel a pokud jdete spát až kolem 22.00, dejte si klidně okolo 20.00 tzv. 2. večeři - jogurt či tvaroh nebo nějaký plátek sýra/šunky se zeleninou).“
Milada: „Dobrý den, je vhodné k snídani jist tvaroh s müsli?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, určitě je to vhodná snídaně, jen je potřeba si vybrat vhodné musli - mělo by být negranulované (tedy sypké), neobsahuje přidaný cukr. A není nikdy na škodu k tomu přidat kousek čerstvého ovoce.“
jana 2: „DOBRÝ DEN,JE U DIABETU 2.TYPU VELKÝ ROZDÍL MEZI NORMÁLNÍ STRAVOU A DIABETEM PODLE NUTRIČNÍ PORADY ,JAK NA TO ? DĚKUJI“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, klasická racionální strava má cca o 5-10 % více sacharidů než strava diabetická. U každého diabetika bych doporučila alespoň jednu návštěvu nutričního terapeuta pro nastavení individuálního stravovacího režimu.“
Marta: „Dobrý den, prosím Vás, je vhodná proteinová dieta pro někoho, kdo chce zhubnout max. 5 kg? Když pročítám složení výrobků, tak sacharidy jsou skoro všude, i v bílém jogurtu. Děkuji :)“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, z mého pohledu by strava měla být vyvážená a měla by obsahovat všechny složky (bílkoviny, sacharidy, tuky). Redukce hmotnosti nastane vždy při kalorickém deficitu ne pokud vyloučíme jednu skupinu živin. Navíc dlouhodobé vyřazení sacharidů nevydržíme a po návratu k vaší běžné stravě se hmotnost opět navýší. Daleko vhodnější je mít pestrý, kvalitní a vyvážený jídelníček s nepatrným kalorickým deficitem, který jsme ale také schopni vytvořit za pomoci navýšení pohybové aktivity.“
marta: „Dobrý den, děkuji za odpověď, tak prosím ještě jeden dotaz. Jaké potraviny s obsahem sacharidů doporučujete při dietě? Omezila jsem bílé pečivo, sušenky. Jím chléb, rýži, brambory, těstoviny a miluju ovesné vločky. Děkuji :)“
Bc. Klára Šuhajová: „Vločky, jáhly, knackerbroty, převážně zařazovat žitný pečivo, ale i celozrnné. Co se týče příloh - brambory, rýže, těstoviny (klidně celozrnné), kuskus, bulgur.“
Ota: „Dobré ráno,já mám problém s velkým nadýmáním můzu jíst málo víc,pít vodu,čaj .Tak mám strašně velké břicho nevím jak se toho zbavit. Doporučili mi ty tobolky proti nadýmání,ale žádný elekt nepozorují.děkuji“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, doporučila bych návštěvu odborníka nebo alespoň nutričního terapeuta, aby se podařila odhalit příčina a neléčili se pouze obtíže.“
Petra: „Dobré ráno, kamarádka má cukrovku, bere léky, inzulín si nepíchá. Má silnější postavu, je prý závislá na čokoládě. Zkoušela i hořkou vysokoprocentní, ale vždy se vrátila k mléčné, nebo k bílé čokoládě. Říkala jsem jí, ať si vezme banán, nebo jablíčko, když bude mích chuť na čokoládu, ale to prý není ono. Prosím, poraďte, čím by mohla nahradit čokoládu a jak se zbavit té závislosti na čokoládě. Děkuju Vám.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, doporučila bych individuální návštěvu nutričního terapeuta. Rozhodně je potřeba se zaměřit na celkovou skladbu jídla během dne, může mít nedostatečný příjem nějaké živiny. Zrovna u cukrovky je velmi důležité mít stravu co nejvíce vyváženou aby došlo ke stabilizaci krevního cukru Pokud volíme svačinu u člověka s cukrovkou měla by obsahovat ne jen kousek ovce, ale také bílkovinu (tvaroh, jogurt, skyr...)“
Jana: „Dobrý den, je pro tělo zdravé omezit rafinovaný cukr a výrobky z něho? Děkuju“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, nemusíme ho úplně vyloučit ale rozhodně by jsme ho měli omezit a volit vhodnější alternativy, jako je například stévie či čekankový sirup.“
Martina: „Dobrý den,co dělat při zadržování vody v těla a časté otekani.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, v prvé řadě je potřeba odhalit příčinu. Mezi základní rady může patřit dostatečný pitný režim a omezit sůl ve stravě.“
Mirka: „Sladim stevii, čekankovym sirupem, třtinovým cukrem a teď mi to vyvrátili, že je to daleko horší jak normální cukr.“
Bc. Klára Šuhajová: „Tyhle alternativní slazení jsou z mého pohledu úplně v pořádku. Pozor na třtinový cukr, co s týče příjmu energie je to téměř stejné jako klasický cukr. Hlavně pozor na sirupy jako je třeba javorový atd.“
Honza: „Dobrý den,proč si myslíte, že nízkosacharidová strava je špatně,při redukci váhy. Děkuji.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, pro naše tělo je přirozené jíst všechny živiny a jen mozek potřebuje denně přijmout cca 140 g sacharidů denně. Navíc ve většině případů tenhle styl stravování nikdo nevydrží celoživotně. Také je důležité myslet na zdravotní stav a pokud vyloučíme ze stravy sacharidy, tak navýšíme nejen příjem bílkovin, ale také tuků, což se v budoucnu bude projevovat zvýšenou hladinou cholesterolu v krvi a s tím je spojen vznik kardiovaskulárních rizik.“
Jana: „Zdravím Vás, jaký je optimální jídelníček na celý den? Děkuji předem za odpověď“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, vyvážená, pestrá strava, která bude mít okolo 30 % tuku, 20-25 % bílkovin a 45-50 % sachridů“
Eva: „Proč nesladiz javorovým sirupem. Však ho všude doporučují.To mě překvapilo.“
Bc. Klára Šuhajová: „Je sice přírodní, al obsahuje cca 60 % sacharozy a jedná se tety stále o cukr, proto by měl být přijímán pouze omezeně.“
Pavla: „Dobrý den, všude v reklamách vidíme ketodietu? Jaký na ni máte názor?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, dle mého názoru by stravě měla být vyvážená a měla by obsahovat okolo 30 % tuků, 20-25 % bílkovin a 45-50 % sacharidů. Každá z těchto živin je pro organismus velmi důležitá a jen mozek potřebuje denně přijmout okolo 140 g sacharidů.“
Eliška: „Dobrý den , začala jsem si kontrolovat příjem potravin pomocí kalorických tabulek. V jídelníčku mám problém s dostatkem vlákniny. Ovoce i zelenina obsahuje i sacharidy. Jsou to ty, které zasytí na delší dobu nebo ty hladové? Snažím se mít jídelníček vyvážený ale s dostatkem vlákniny je to problém. Které potraviny jsou s vysokým obsahem vlákniny , může uškodit denní konzumace 5 až 10 g psyllia ?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, snažte se do jídelníčku každý den zařazovat ovesné vločky, převážně žitné pečivo, přílohy, ovoce a zeleninu zařazovat ke každému jídlu a pokud máte stále nízký příjem vlákniny, určitě není problém ho doplnit psylliem. Hlavně je důležitý dodržovat dostatečný pitný režim při suplementaci vlákniny.“
Eva Š.: „Dobré ráno, jak mám správně vyvážit jídelníček při ulcerózní kolitidě? Pravidelně cvičím (PO - PÁ hodinu po probuzení cca od 4.30 hod.), o víkendech procházky. Chci si udržet kondici a svalovou hmotu. Bílkoviny zahrnuji pravidelně. Děkuji za odpověď.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, určitě bych doporučila konzultaci u nutričního terapeuta z důvodu vaší diagnózy. Je to individuální, ale pokud se nacházíte v klidové fázi je potřeba zařadit dostatek bílkovin, okolo 25 % , 25 % tuku a 50 % sacharidů a rozpustnou vlákninu, například vločky, brambory, banány“
Eva: „Dobré ráno, "všude" slyšíme, že kokosový olej je zdravý, přitom má vysokou hodnotu nasycených mastných kyselin. Co je podle vás vhodnější? Kokosový olej, nebo máslo či sádlo. Jsem kardiačka, užívám prášky na cholesterol a srdíčko. Děkuji, pěkný den.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, z důvodu vaší diagnózy bych doporučila olej přidávat v co nejmenším množství (nejvhodnější je si dát olej do spreje). Na tepelnou úpravu je aktuálně nejlepší řepkový olej (navíc se jedná o rostlinný tuk, který přijímáme ve stravě minimálně) a pokud by se jednalo o studenou kuchyni tak olivový olej.“
DAYD: „Jak vidíte jako nutriční terapeutka veganství?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, pokud je při tomto alternativním směru strava správně vyvážená a jsou doplňovány potřebné suplementy nejsem proti. Jen bych nedoporučila tento výživový směr dětem, těhotným a kojícím ženám.“
DAYD: „Jak vidíte jako nutriční terapeutka abstinenci?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, potřebovala bych tento dotaz více specifikovat.“
Zdena: „Dobrý den, všude se doporučují jíst kvalitní bílkoviny. Jak je poznám?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, mezi kvalitní bílkoviny patří vejce, mléčné výrobky - tvaroh, jogurt do 3% tuku, poté maso, ryby. Ale samozřejmě je důležité do jídelníčku řadit i rostlinné zdroje bílkovin - luštěniny, soja atd.“
DAYD: „Specifikace - Jak vidíte jako nutriční terapeutka abstinenci, která znamená nepití alkoholu, kofeinu, theinu, chininu?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, děkuji za doplnění, určitě je to na místě, ale třeba co se týče kávy tak do 3 šálků to vůbec nevadí.“
denmark: „Jsou v ČR nutriční hodnoty na výrobcích uváděny přesně, přehledně a úplně?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, určitě se jimi můžete řídit, je potřeba sledovat ne jen nutriční hodnoty ale celé složení výrobku.“
ANTICYKLON: „Jak vidíte jako nutriční terapeutka kávu bez kofeinu, colu bez kofeinu a čaj bez theinu?“
Bc. Klára Šuhajová: „Důležité je se vyhýbat co nejvíce umělým sladidlům, které se nachází například v cole, Bez kofeinu káva také v pořádku ale nesmí se to ani s ní přehánět. Jak se říká, všeho s mírou.“
Mirka: „Dobré ráno, je lepší jíst několikrát denně menší porce, nebo jíst pouze, když má člověk hlad?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, je to individuální a je potřeba se řídit tím co vám více vyhovuje a jestli se třeba s něčím léčíte.“
Eva: „Dobrý den, je mi 61 let, měřím 170 cm a vážím 84 kg. Jakou bych měla mít správnou váhu? Děkuji za odpověď. E.“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, je lepší se zaměřit ne na číslo správné hmotnosti, ale na poměr tělesného tuku a svalové hmoty. Člověk který má více svalů, může mít klidně o trošku větší hmotnost a platí to v každém věku“
Dayd: „Myslíte si, že je pravda to, že s jídlem roste chuť?“
Bc. Klára Šuhajová: „Dobrý den, záleží na skladbě jídla, pokud obsahuje například větší množství tuku, tak to zvyšuje hutě.“
Eva: „Moc děkuji za odpověď. Svaly bohužel moc nemám. Ještě bych se chtěla zeptat, zda je vhodné snídat ovesnou kaši připravenou z mléka a ochucenou třeba medem, nebo jak jinak připravit ovesné vločky?! Děkuji.“
Bc. Klára Šuhajová: „Určitě, přidejte do snídaně ještě jogurt nebo tvaroh pro navýšení bílkovin, které jsou potřeba pro nárůst svalové hmoty a lepší zasycení. Místo medu bych volila čekankový sirup (navýší příjem vlákniny) + přidat ovoce. Nemusí to bít kaše, můžete všechny složky dát přímo do jogurtu nebo tvarohu.“
Petra: „Dobrý den, zhubnu, když budu jíst celkově míň?“
Bc. Klára Šuhajová: „Je potřeba snížit příjem , ale nesmí se to přehnat aby nedošlo k příliš striktní dietě.“