Chat

Mgr. Martin Jelínek
Záznam chatu ze středy 24. května 2023
ANTIMONY: „Pro koho je vhodný výživový poradce a pro koho ne?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, v kompetenci výživových poradců je pracovat se stravou zdravých jedinců, tzn. neměli by pracovat s nemocnou populací (toto přísluší nutričním terapeutům). Řeší tak primárně redukci hmotnosti, výživu sportovců, stravování dětí od 1 roku, výživu seniorů, těhotných, kojících... Krásný den M.Jelínek“
ANTI: „Jak vidíte veganství, vegetariánství, fruktariánství, nektariánství, vitariánství, freeganství?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, jedná se o alternativní způsoby stravování, u kterých je nutné rozvažovat, jak moc se vyplatí s nimi experimentovat ve vztahu ke zdraví. S výjimkou vegetariánství (primárně lakto-ovo) se jedná o nutriční extrémy, které výrazně zasahují do chování metabolismu a v dlouhodobé perspektivě jsou zdrojem deficitu celé řady živin, což negativně ovlivňuje zdraví. M.Jelínek“
Dana Nováková: „Dobrý den, mám pořád špatnou náladu a cítím, že je to spojené s mým (břichem). Prosím, jak dobře vyspravit mikroflóru? Jsem celkem citlivá na různé potravinové doplňky (vitaminyB atd.). Děkuji“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, jedinou smysluplnou radu, kterou je touto cestou možné dát, je zjistit příčinu problému, tzn. absolvovat odborné vyšetření. U zdravého jedince má smysl se zaměřit v úpravách stravování na zajištění pestrosti ve volbě potravin, která povede k nutriční vyváženosti. Diverzitu střevní mikrobioty nejlépe podpoříte tím, že ji budete "zdravě" krmit, tzn. mít dostatek všech důležitých složek. Nejvýznamnější je vláknina, jejíž nejbohatším zdrojem jsou luštěniny, celozrnné obiloviny, ořechy, semínka, zelenina a ovoce. Pokud se tyto potraviny budou pravidelně objevovat v každodenním jídelníčku, je možné říci, že kráčíte správným směrem. Smysl má i podpora aktivity střevní mikrobioty v podobě užívání probiotik, tento postup je ale vhodné konzultovat s odborníkem (lékařem). Krásný den M.Jelínek“
Jana: „Dobrý den pane magistře, low carb je snad první výživový směr, který má podle mě smysl. A mám s ním i pozitivní zkušenost v souvislosti s diabetem. Osobně čím míň jím sacharidů, tím méně mám na ně chuť. A tzv. mlsná mě honí, když právě sacharidy jím. Nebezpečná z výživového hlediska mi přijde víc keto dieta, která sacharidy ve stravě škrtá mnohem víc.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, low carb systémy v dnešní době dávají velký smysl, protože množství sacharidů ve stravě včetně jejich kvality je neúměrně vysoké. U poruch metabolismu, které se řeší medikací, je žádoucí s low carb pracovat po dohodě s ošetřujícím lékařem, obzvlášť u diabetu je to nezbytné. Cílem úprav stravování je stabilizace hladiny krevního cukru, snižování množství sacharidů ve stravě patří mezi základní postupy. Je ale nutné najít rozumnou hranici, protože většina mozkových buněk se živí cukrem a při příliš velkém snížení množství sacharidů v jídelníčku dochází ke zvýšené únavě. Keto diety jsou extrémem, pro diabetiky zdravotně rizikovým způsobem stravování (hrozí riziko ketoacidózy). Krásný den M.Jelínek“
Markéta: „Dobrý den,pracuji na tří směnný provoz a právě mám velké chutě na sladké a nejvíce při ranní a noční směně, dodá mi to energii ale jen na chvíli,jak a čím mohu nahradit sladkosti a zároveň si dodat energii?A trápí mě i pocit hladu při ranní směně.Nejsem na štěstí obézní, mám ráda pohyb a turistiku,jen bych se těchto chutí a hladu potřebovala nějak zbavit, už jen kvůli svému zdraví.Děkuji za odpověď.Vítková.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, při směnném provozu je důležité dbát na pravidelnost stravování. Nejdůležitější jsou hlavní chody (snídaně oběd, večeře), které by měly obsahovat dostatek bílkovin a vlákniny, a přiměřené množství sacharidů a tuků. Tato skladba stabilizuje hladinu krevního cukru na delší dobu, předejdete tak nežádoucím výkyvům energie. V podstatě stejná pravidla platí i ro noční provoz. Ideální je sestavit takový jídelníček s odborníkem, vyhnete se zbytečným chybám. Krásný den M.Jelínek“
Miroslava: „Dobrý den, podařilo se mi úpravou stravy zhubnout za 6 týdnů asi 5 kg a hmotnost se ani po roce nezvýšila, ale nepodařilo se mi zhubnout v oblasti břicha. Jak mohu odstranit tuk z břicha, když nekouřím, nepiju alkohol a vzhledem věku mám pohyb hlavně procházkami. Děkuji“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, rozmístění tuku je řízeno geneticky, jeho redukce probíhá komplexně na celém těle, ne na jeho dílčích částech. Pokud je potřeba redukovat tukové polštáře na břiše, platí pořád stejná redukční pravidla. Často se vyplácí více zaměřit pozornost na posilování břišních svalů a středu těla, zpevnění těchto částí má pozitivní optický vliv na vnímání celkového podílu tuku na břiše. Krásný den M.Jelínek“
Ivan: „Dobrý den, stále se píše, že máme jist kvalitní bílkoviny, co si pod tím mám představit? Děkuji.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, pojem "kvalitní" je otázkou do diskuze, důležité je zaměřit pozornost na bílkoviny jako takové. Hlavním zdrojem jsou maso, ryby, vejce, mléčné výrobky a luštěniny, méně pak obiloviny a ořechy. Za normálních podmínek není problém dostat na talíř dostatek bílkovin. Kvalita se hodnotí několika způsoby, obecně se za kvalitnější považují živočišné zdroje, pro většinu populace je to ale relativní (největší význam to má pro sportovce, děti a seniory). Krásný den M.Jelínek“
Jana: „Dobrý den, prosím - při kvasinkovém kožním problému byste doporučil ve stravě omezit cukr? A může konzumace sladkého způsobovat i svědění kůže? Děkuji za zajímavé informace, přeji hodně spěchů!“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, existuje tzv. "protikvasinková dieta", která je postavena na eliminaci cukrů ze stravy a snížení celkových sacharidů. V praxi tato dieta smysl má, tzn. "funguje", je potřeba ji ale správně koncipovat, musí splňovat řadu dalších nutričních podmínek. Konzumace sladkostí samo o sobě nezpůsobuje svědění kůže, ale může být součástí příčin vzniku tohoto problému. Krásný den M.Jelínek“
Tereza H.: „Dobrý den Vám přeji,mám na Vás dotaz. Jak doplnit dceři vitamíny a potřebné živiny?Odmítá nám jist ovoce, ze zeleniny pozře jen vařenou,nastrouhanou mrkev a petržel v polévce.(Ovece i zeleniny se ani nedotkne,neochutná ani v mixované podobě )Děkuji za odpověď případně radu,kam se obrátit.“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, dítě v rámci svého vývoje prochází obdobími, kdy se mění chuťové preference. Je to tak v pořádku, jedná se o nedílnou součást procesu získávání zkušeností do dospělého života. Cílem rodiče by mělo být vždy kontrolovat pestrost jídelníčku, protože zelenina zdaleka není jediným ani nejdůležitějším zdrojem vitamínů. Nemá smysl dítě nutit do konzumace potravin, o kterých jsme přesvědčeni, že jsou "zdravé", zbytečně tím děti trápíme a vyvoláváme nežádoucí odpor ke zdravému přístupu k jídlu do budoucna. V případě potřeby je možné podpořit příjem vitamínů a dalších esenciálních živin vybranými doplňky stravy, ve většině případů to ale není nezbytně nutné (existují ale výjimky, typický příkladem jsou omega-3 kyseliny). Krásný den M.Jelínek“
DAYD: „Jaká by měla být etika výživového poradce?“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, pravidel existuje celá řada, základní součástí etiky výživových poradců je respektovat legislativu, tedy primárně fakt, že úpravy stravování nevedou k léčbě (práce s nemocnými lidmi je doménou nutričních terapeutů). Krásný den M.Jelínek“
Jana: „Dobrý den, mému manželovi byla v prosinci zjištěna vyšší hladina cukru a od té doby kromě toho, že bere nějaký lék a zhubl 18 kg, se straní cukru nejí ovoce, nedá si pivo, nejí nic sladkého... , v podstatě přijímá jen sacharidy v potravinách. Hladinu má teď 4,0. Je to v pořádku ??? Děkuji“
Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, na základní úrovni je tato změna jídelníčku naprosto v pořádku, v podstatě lepší změnu jste ani udělat nemohli. Pozornost ještě zkuste zaměřit na nutriční rovnováhu, tzn. vyvážený podíl všech sledovatelných živin ve stravě, pro stabilizaci chování metabolismu to má zásadní význam. Krásný den M.Jelínek“