Chat

výživový poradce

Mgr. Martin Jelínek

Záznam chatu ze středy 4. ledna 2023

Lída: „Dobrý den, Chtěla bych se zeptat, když by jsme chtěli ovlivnit množství tuku na bocích a stehnech lze toho dosáhnout stravou která je úplně bez sladkého nebo si můžu dopřát. Mám ráda sladké. Mám 157 výšku a váha 53,7 kg.“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, množství tuku na těle je řízeno primárně geneticky, nemalou roli hraje i hormonální regulace. Úpravou stravy je sice možné velmi efektivně manipulovat s množstvím tuku v těle, jeho ukládání či naopak redukci ve vztahu k jeho rozmístění na tělesných partiích ale strava neovlivní. Při redukční dietě je třeba se smířit s tím, že z některých partií tuk ubývá prostě pomaleji, a to bez ohledu na typ diety. Krásný den M.Jelínek“

Pája: „Dobré ráno pane Jelinku, již dlouhou dobu se doporučuje olivovy olej jako ta zdravější varianta tuku, nedávno jsem zjistila, že pokud jde o nasycene mastne kyseliny, tak na tom není nejlépe, např.ve srovnání s jinými běžnými oleji, např.repkovy, slunecnicovy Můžete mi objasnit, kde je pravda? Dekuji“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, "pravda" je taková, že bavíme-li se o volbě vhodného tuku pro tepelnou úpravu, je třeba řešit dva faktory: 1. Zastoupení mastných kyselin - nasycené jsou stabilnější, tedy vydrží vyšší teploty, nenasycené naopak méně stabilní (lépe jsou na tom mononenasycené - jejich bohatým zdrojem je např. olivový či řepkový olej, hůře pak polynenasycené). 2. Obsah příměsí v tuku - nefiltrované oleje obsahují řadu látek, které jsou zdraví prospěšné (např. lecitin, antioxidanty), ale snadno se přepalují. Do teplé kuchyně je proto vhodnější použít filtrované (rafinované). Do studené kuchyně je vhodnější si vybírat tuky obsahující méně nasycených a více nenasycených tuků - tady suverénně vévodí olivový či řepkový olej, případně specifika typu mandlového, dýňového apod. Krásný den M.Jelínek“

Anna: „Dobrý den. A co říkáte na pomazánkove máslo? Obsahuje zakysanou smetanu, syrovátku.. nepřijde mi spatne.. dekuji“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, u pomazánek záleží na jejich složení, tzn. z jakých surovin (= s jakou kvalitou) jsou vyráběné. Pokud jsou použité průmyslově nezprocesované suroviny, je v základu vše v pořádku, teprve poté má význam řešit poměry tuků a dalších živin. Jestliže pomazánku kupujete, vždy sledujte na etiketě její složení - ideální je absence aditiv (byť ne všechna jsou "špatná"), u nutričních hodnot se snažte preferovat produkty s nižším množství nasycených a nižším podílem nenasycených tuků. Krásný den M.Jelínek“

Ondřej: „Dobrý den Je mi 23 let a mám 73,4 kg Sladkému se snažím zříkal ale doktoři mi říkají že doplňovat cukry taky potřebuju. Jsem onkologický pacient s nádorem na mozku . Co byste mi doporušil prosím ? Děkuju“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, stravu při onko-léčbě by měl vždy řídit ošetřující lékař. Faktem je, že mozkové buňky jsou živené primárně cukrem (glukózou), to ale neznamená, že tyto jednoduché cukry musí ve výživě převažovat. Tělo tyto cukry získává rozkladem složitých sacharidů, které jsou obsažené např. v přílohách (brambory, těstoviny, rýže, pečivo...) - to znamená, že sladkosti v žádném případě nemusí tvořit základ stravy (naopak je vhodné je v jídelníčku minimalizovat a současně preferovat jejich zdravější varianty, jako je např. ovoce). Sacharidy jako zdroj energie by měly tvořit přibližně 45-55 % z celkového příjmu energie, od tohoto základu se odvíjí koncepce stravování. Krásný den M.Jelínek“

Dan: „Dobrý den, kolikrát se má jíst za den říká se pětkrát. Ale v jakém množství.“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, v dnešní době už převažuje názor, že optimální počet porcí pro zprůměrovaného jedince by se měl snížit z původně prezentovaných 5 na 3 (existují samozřejmě výjimky, pro naprostou většinu lidí je ale výhodnější cílit na 3 hlavní chody). Neměl by být žádný problém v těchto základních chodech zajistit dostatek energie i živin. Krásný den M.Jelínek“

Jiřina: „Dobrý den, jak odnaučit dítě pít energetické nápoje.“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, toto je docela výzva, protože energetické nápoje jsou zdrojem cukrů, na kterých vzniká klasická závislost, a často i stimulačních látek, které stav ještě prohlubují. Pokud dítě nesvěříte do péče odborníka, je rozumné postupovat systematicky a postupně konzumaci těchto potravin snižovat. V praxi je ale problém toto bez problémů realizovat, protože dítě má možnost se k energy drinkům dostat v prostředí svých vrstevníků. Změna v rodinném prostředí je tady jen část úspěchu... Krásný den M.Jelínek“

Radek: „Dobré ráno, je mi 65 let, jsem v důchodu a vstávám relativně brzy, tj. okolo 5 hodiny. Začínám velkým šálkem (cca 3 dcl) kafé s mandlovým mlékem a medem. Je to dobře? Snídám v cca 8 hod. Děkuji.“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, špatně to nebude v okamžiku, kdy zjistíte, že tento postup Vám vyhovuje, protože vše v tomto směru je otázkou individuality. Z hlediska obecných pravidel racionálního stravování je možné tomuto přístupu vytknout řadu věcí, to ale neřešte - důležité je, že po kávě následuje vydatná snídaně, byť je s delším časovým odstupem... Krásný den M.Jelínek“

Radek: „Dobré ráno, jak prosím hodnotíte snídani: zlaté mléko, celozrnný chleba pokapaný lněným olejem + rajče, vajíčko smažené nebo na hniličku. Děkuji“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, skladba (pestrost) je v pořádku, technicky vzato proti této kombinaci není co namítnout - je zastoupen zdroj bílkovin, kvalitních komplexních sacharidů, nezpracovaných tuků a v neposlední řadě i vlákniny... Krásný den :-) M.Jelínek“

Blanka Ečerová: „Dobrý den. Jen k těm vitamínům, kterou zeleninu a ovoce konzumovat v zimě. Vlastní zdroje v létě, které si sami vypěstujeme, daleko lépe chutnají a má vůbec zelenin a ovoce v marketech dostatek vitamínů, jak to například řešíte vy? Prý je dobře jíst ovoce hlavně dopoledne? Stačí v zimě třeba mrkev s jablky a citronovou šťávou zajistit dostatek vitamínů, třeba dětem. A co citrusy, je lepší konzumovat místní zdroje, třeba z trhu? Děkuji.“

Mgr. Martin Jelínek: „Dobrý den, při skladování dochází k úbytku vitamínů, vždy je vhodnější preferovat čerstvé, navíc nejlépe lokální (= ne citrusy) potraviny (zelenina, ovoce). V zimním období je to náročnější, má smysl se orientovat např. na sušené či fermentované zdroje (v podstatě stejně, jako to dělali naši předkové) - je to nejblíže přirozenosti definované přírodou. Ovoce není nezbytně nutné směřovat k dopoledním hodinám, na stranu druhou ne vždy je nejvýhodnější sníst větší objem ovoce jako zdroje cukrů pozdě večer. Krásný den M.Jelínek“